Hlavní obsah

Uspěje Dunfermline alespoň v poháru?

Eurotip.cz

O vstupenku do finále skotského poháru se dnes střetnou v opakovaném zápase Hibernian a Dunfermline. O druhém finalistovi bylo rozhodnuto rovnou po prvním zápase a stal se jím kdo jiný než Celtic Glasgow, který si o víkendu zajistil titul v letošním ročníku skotské Premier league.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Hibernian patří letos ve Skotsku stejně jako v předešlých letech k lepšímu průměru. Jako vždy hrají poměrně dobře doma a hůře venku. Jejich zápasy jsou známy větším počtem branek - více branek v ligové soutěži letos vstřelilo pouze duo Celtic - Rangers. Na druhou stranu i dosti inkasují. Tuto statistiku svěřenci Johna Collinse jasně potvrdili o uplynulém víkendu, kdy remizovalo v Aberdeenu 2:2, i když dvakrát v zápase vedli. Manažer Collins nechal v zápase odpočívat hned několik hráčů, aby byli stoprocentně připraveni na dnešní duel, který bere tento klub velice prestižně, jelikož je to pro něj jediná a velmi dobrá šance jak se dostat do Poháru UEFA.

Tento úkol se ale nezdá až tak složitý - prvním finalistou se stal Celtic Glasgow, který obhájil vítězství v ligové soutěži, díky čemuž bude hrát Ligu mistrů a v dnešním zápase tak hrají Hibs přímo o vstupenku do Poháru UEFA. „Myslím, že to je obrovská motivace, každý hráč si chce zahrát evropské poháry. Máme nyní i šanci vyhrát skotský pohár, což by se klubu povedlo po 105 letech, ale myslím si, že každý přemýšlel především nad Pohárem UEFA,“ řekl kouč Collins, který má dnes k dispozici kompletní kádr.

Velké starosti má jistě manažer druhého dnešního semifinalisty - Stephen Kenny. Jeho mužstvo je ve Skotské Premier league na poslední příčce. O víkendu sice uspělo s Dundee United, se kterými vyhrálo díky brance McManuse z 34. minuty, ale včerejší překvapivé vítězství St Mirren znamená opět čtyřbodovou ztrátu na předposlední (záchrannou) příčku. Do konce soutěže ale stále zbývá odehrát čtyři kola a hned v tom dalším se Dunfermline poperou o záchranu se St Mirren v přímém souboji.

Dnes má Kenny určitě alespoň trochu pozitivnější myšlenky, jelikož jeho mužstvo bude bojovat, jak už je zmíněno výše, o účast v příštím ročníku Poháru UEFA. „Hibs jsou favorité, ale věříme si a určitě máme šanci postoupit,“konstatoval kouč, jehož celek dnes nenastoupí zdaleka kompletní; Scott Wilson si musí odpykat karetní trest, duo Tam McManus - Stephen Glass nesmí v poháru nastoupit. Nejisté jsou navíc starty Phila McGuireho a Sola Bamby. „Scott byl v poslední době náš jednoznačně nejlepší hráč a jeho ztráta je velmi bolestivá,“ okomentoval Wilsonovu absenci kouč.

Utkání se hraje na neutrální půdě - 30tisícovém Hampden Parku v Glasgow. Favoritem jsou podle bookmakerů bwin Hibernian, na jejichž vítězství najdete kurs 1.70. Remíza je oceněna hodnotou 3.40 a vítězství posledního celku skotské Premier league kursem 4.40.

Reklama