Hlavní obsah

Švýcarsko začíná s loňským hostitelem

Eurotip.cz

Favorité v úvodní den mistrovství světa v ledním hokeji nepřipustili žádné drama a získali hladce tři body. Tři zbývající favorité na postup do čtvrtfinále dostali hozenou rukavici, kterou se pokusí zvednout, aby do další skupinové fáze turnaje nevstupovali s nečekanou ztrátou. Nejvíce vyrovnaný by měl být předpokladů duel Švýcarska a Lotyšska.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto.

Článek

Švýcaři by rádi rozšířili natrvalo užší špičku ledního hokeje, v žebříčku IIHF se skutečně nachází na osmém místě, ale výsledky mají stále neustálené. Typickým příkladem je loňský rok, kdy oslnili v základní skupině na olympiádě v Turíně, ale na následujícím mistrovství světa neprošli do čtvrtfinále. Ve Švýcarsku přitom sílí tlaky na úspěch v podobě postupu ještě dále než mezi nejlepších osm, protože se blíží mistrovství světa, které bude tato země hostit. Trenér týmu opětovně hodlá vsadit na pečlivou obranu, kterou by měl dirigovat Streit z Montrealu. Druhá posila z NHL by se mohla objevit v brance, ale Aebischer neprožil dobrou sezónu a je otázkou, zda nedostane přednost držitel letošního domácího mistrovského ligového titulu Hiller.

Lotyšsko vloni také neproniklo mezi nejlepších osm, což ho mrzelo o to více, že hrálo před vlastním výtečným publikem. Jeho šance zadusila především nízká produktivita, kterou se prezentovalo v duelech se špičkovými týmy. Lotyšsko složilo kádr pro letošní šampionát z hokejistů, kteří během sezóny hráli celkem v deseti různých zemích. Z domácí ligy přijedou pouze tři hráči z mistrovského klubu, z nichž navíc dva ještě v prosinci nastupovali za Vsetín. Ze zámoří dorazil mladý talent Daugavinš, který nakoukl již i do AHL. Nový trenér Lotyšska se rozhodl dát vedle zkušeného jádra šanci i mladším hráčům, kteří by měli udržet pozice, které jejich předchůdci v uplynulých deseti letech dokázali získat. Brankář Irbe se na jejich snažení bude dívat již pouze z komentátorského stavoniště.

Oba týmy ví, že se dostaly do relativně nejlehčí skupiny, z níž by pro ně neměl být problém postoupit do další skupinové fáze směrem vzhůru. Pokud se tento předpoklad naplní, výsledek tohoto zápasu se stane velmi důležitým, protože se bude v další fázi započítávat a může v konečném důsledku rozhodovat dokonce i o postupujícím do čtvrtfinále. Bookmakeři bwin přesto vidí i v tomto zápase vcelku velkého favorita na zisk tří bodů. Na výhru Švýcarska si lze u nich vsadit v kursu 1,6 . Vítězství Lotyšska v normální hrací době ocenili kursem 4,0 .

Reklama