Hlavní obsah

Dokáží Brémy „nemožné“?

Fináloví účastníci Ligy mistrů jsou známi - anglické finále se konat nebude. V Poháru UEFA to ale vypadá, že se v Glasgow střetnou dvě španělská mužstva. Aby tomu tak nebylo, musel by dnes jediný nešpanělský účastník semifinále - Werder Brémy - nejméně o tři branky porazit Espaňol Barcelona.

Foto: ČTK/AP

Brankář Werderu Tim Wiese (dole) fauluje pronikajícího kapitána Espaňolu Tamuda. Za tento faul byl Wiese vyloučen.

Článek

Brémy jsou v tuto chvíli na třetí příčce bundesligy s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Schalke. O víkendu totiž nevyužily nabídnuté šance dostat se do čela - v Bielefeldu prohrály 2:3. Dnes je ale čeká jiná soutěž - Pohár UEFA. Do jeho semifinále svěřenci trenéra Thomase Schaafa postoupili přes nizozemský Alkmaar, se kterým na jeho hřišti uhráli bezbrankovou remízu a v odvetě si zajistili postup vítězstvím 4:1. Ani to by jim ale dnes nestačilo na postup do finále. V prvním utkání semifinále totiž podlehli Espaňolu Barcelona 0:3. Jejich šance na postup je tak dnes malá a podle řady odborníků nereálná. „Čtvrtek bude relativně jednoduchý, pro nás se bude zápas ubírat jediným směrem - útokem,“ nastínil jasnou taktiku trenér. „Stále můžeme vyhrát všechno. Je ale jisté, že nesmíme prohrávat další zápasy,“ řekl sebevědomě záložník Werderu Thorsten Frings. Do dnešní odvety Brémy nastoupí bez brankáře Tima Wieseho, který inkasoval před týdnem červenou kartu. Mezi třemi tyčemi ho nahradí Andreas Reinke.

Katalánci měli vynikající únor, kdy v Primera division ze čtyř zápasů třikrát vyhráli. Jenže v březnu se jejich sbírka bodů moc nerozrostla; na vině byly tři po sobě jdoucí remízy, a to vždy shodným výsledkem 1:1. Duben sice svěřenci kouče Ernesta Valverdeho odstartovali úspěšně, když porazili 1:0 předposlední San Sebastian díky brance Ferrana Corominase, ale poté prohráli s Bilbaem, remizovali s Betisem Sevila a o uplynulém víkendu prohráli 1:3 v Seville. Výborně se ovšem 12. celku elitní španělské soutěže vede na evropské scéně. Do čtvrtfinále Espaňol vstupoval proti Benfice v roli outsidera, ale v domácím zápase si vítězstvím 3:2 zajistil dobrou výchozí pozici pro odvetu. V té byl sice následně jasně horším celkem, ale neinkasoval a bezbranková remíza mu zajistila účast mezi nejlepší čtyřkou. Do semifinálových bojů vstoupil, jak je zmíněno výše, rovněž úspěšně. Děsit ho ale může 19 let stará historie - Espaňol v prvním zápase semifinále sice porazil 3:0 Leverkusen, ale v odvetě dostal stejný příděl a vypadl na penalty. „Čtvrtek pro nás bude těžký. Přestože vypadá hodně nepravděpodobně, že bychom ztratili vedení 3:0, musíme si dobře uvědomit, jak těžké to ještě bude. Víme, že si v odvetě budeme muset ještě hodně vytrpět,“ konstatoval kouč Valverde, který v Německu nemůže počítat se zraněným Ivanem de la Peňou a potrestanými Moisesem Hurtadem a Walterem Pandianim.

Šance na vítězství je dnes podle bookmakerů bwin větší na straně domácích. Ti musejí bezpodmínečně zvítězit, navíc větším brankovým rozdílem. Na jakékoliv vítězství Brémy si můžete vsadit s kursem 1.50, na remízu vypsali experti bwin kurs 3.75. Myslíte si, že Espaňol dnes potvrdí svůj postup vítězstvím? Pak si na to vsaďte s kursem5.85.

Reklama