Hlavní obsah

Kanada může udělat další krok vpřed

Mistrovství světa v ledním hokeji včera večer okořenilo první výrazné překvapení. Dnes začínají boje ve skupině o udržení. Rakušané hrají s Norskem a Lotyšsko v duelu postsovětských republik potká Ukrajinu. Ve vyšším patře narazí domácí Rusko na překvapivě postoupivší Itálii. Kanada se pokusí osamostatnit na čele skupiny F výhrou nad Běloruskem.

Článek

Javorové listy nepůsobily v základní skupině nikterak dominantním dojmem. Kanada se nejprve protrápila oběma zápasy proti outsiderům skupiny, když je vždy udolala až ve třetí třetině. Nejvíce gólů nastřílela posléze trošku paradoxně týmu, který jí měl být hlavním sokem. Kanadští hráči se však sami také dopustili několika chyb, za něž pykali brankami ve vlastní síti. O místo v brance se dělí loňští hrdinové Stanley Cupu. První a třetí zápas odchytal Roloson, ve druhém dostal šanci Ward. V poli Kanadu vede zřejmě jeho největší hvězda Nash. Mužstvu se též daří postupně čím dál lépe v přesilovkách. Zatím ho nerozvrátily ani negativní signály, které přišly z kanadského parlamentu ke jmenování Doana kapitánem.

Bělorusko ve skupině B odevzdalo dva zápasy favoritům, kterým vyklidilo pole vždy již během první třetiny. Někoho to mohlo částečně i překvapit, protože před mistrovstvím světa dosáhlo dobrých výsledků nejen proti soupeřům ze svého okruhu. Pod vedením amerického trenéra se tým, který výrazně podporuje sám prezident, tentokrát soustředil především na klíčový duel o postup do kvalifikační skupiny. Bělorusko tak jen potvrdilo strach některých lidí, že nový tříbodový systém donutí slabší týmy myslet především na jeden vzájemný duel a proti favoritům bude hlavním cílem ušetřit co nejvíce sil. Vždyť ještě vloni se Bělorusko v základní skupině postaralo o jedno z největších překvapení, zatímco letos odehrálo zápasy s favority dle výše popsaného scénáře. Dnes ovšem již ví, že mu nehrozí sestup a může hrát soustředěně i proti silnějšímu celku.

Bookmakeři bwin však neočekávají, že by dnes odpoledne mělo dojít ve skupině F ke druhému překvapení. Kanada dle jejich soudu naopak opanuje čelo kvalifikační skupiny jasnou výhrou v kursu 1,03 . O čtvrtfinále by ji pak mohla připravit jenom nečekaná shoda okolností. Bělorusko naopak ví, že navázat na loňskou účast mezi nejlepší osmičkou bude velmi obtížné, zvláště když se připočte překvapivý výsledek včerejšího večerního utkání. Nicméně pokud by vyhrálo dva zápasy, které mu budou po dnešku zbývat, postup by si mohlo zajistit bez ohledu na výsledek dnešního zápasu. V něm si lze na vítězství Běloruska vsadit v kursu 21,0 .

Reklama