Hlavní obsah

Topící se San Sebastian vyzve první Barcelonu

Španělská fotbalová Primera division spěje - podobně jako většina evropských soutěží - k dramatickému závěru. Do konce letošního ročníku zbývá pouhých šest kol a mnoho týmů má před sebou velmi důležité zápasy. Své by o tom mohla vyprávět Barcelona, která je pod obrovským tlakem prakticky každé kolo. Jenže stejně důležité mače, ale v boji o udržení, teď hraje i San Sebastian. Na Estadio Anoeta dnes půjde o hodně!

Článek

Mužstvo z baskické metropole prožívá hrůznou sezonu a se ziskem 27 bodů se krčí na předposledním, tedy sestupovém místě. K záchraně mu prozatím chybí tři body a letošní výkony mužstva dávají tušit, že udržet prvoligovou příslušnost i pro příští sezonu nebude lehký úkol. Mužstvo San Sebastianu má totiž jeden obrovský problém, a tím je žalostná koncovka. Hráči Sociedadu nastříleli ve 32 utkáních pouhých 23 branek, což dává průměr 0.72 branky na zápas. Nikdo horší už ve španělské La lize není. A to se dá říct, že San Sebastian je z nejhoršího venku. Vždyť do sezony vstoupil tak, že po 10 odehraných kolech měl na kontě pouhé 3 body!

V současné době je situace v klubu utěšenější, ačkoliv poslední zápas prohráli svěřenci Miguela Angela Lotiny na hřišti Getafe 1:0. Předtím si však dokázali poradit s ambiciózním Atléticem Madrid a před třemi týdny zvítězili v důležitém záchranářském souboji na hřišti Betisu Sevilla. Navíc Baskové drží šňůru tří domácích výher za sebou, když dokázali porazit Mallorku (3:1), Levante (1:0) a právě Atlético Madrid (2:0). Pozitivní pro celý mančaft je i fakt, že se po odpykání karetního trestu vrací do hry srbský kanonýr Darko Kovacevic. Dnes však čeká hráče Sociedadu nadupaná Barcelona, prahnoucí po obhajobě mistrovského titulu.

Katalánci mají poněkud odlišné starosti než jejich sobotní soupeř. S 62 body vévodí celé soutěži, jenže každé zaváhání se může stát pro Barcu osudným. V závěsu totiž číhají další dravci - s 61 body FC Sevilla a s 60 body Real Madrid (tyto dva týmy spolu hrají zítra – v neděli 6. května na San Bernabeu). Důležitosti tohoto zápasu si je vědom i brazilský středopolař Barcelony Tiago Motta: „Pokud my vyhrajeme a zápas Realu se Sevillou skončí v neděli remízou, pak můžeme jít do trháku.“ Právě po nemoci vracející se Motta by měl zaujmout místo portugalského špílmachra Deca, který si na čtvrtečním tréninku vyvrtnul kotník a bude minimálně dva týdny chybět. Po zranění se vrací i Edmilson, a tak konkurence v kádru Barcy opět vzrostla.

Frank Rijkaard podle zahraničních agentur opět chystá rozestavení 4-3-3, kdy na hrotu budou operovat Ronaldinho, Eto’o a Messi. Do středu obrany se při zranění Mexičana Rafaela Marqueze jistojistě postaví Lilian Thuram. Červenomodří by však měli rychle zapomenout na svá poslední dvě vystoupení na hřištích soupeřů, neboť na Zaragoze i ve Villarealu jasně prohráli. Vůbec celková bilance Barcelony na hřištích soupeřů je letos poněkud slabší: z 16 zápasů pouze 5 výher, 5 remíz a 6 porážek, navíc poměrně dost inkasovaných branek – 20. Podzimní vzájemné měření sil dnešních soupeřů skončilo na Nou Campu nejtěsnějším výsledkem, jediným střelcem byl tehdy barcelonský kouzelník Ronaldinho.

Jak dopadne boj mezi zachraňujícím se a bojujícím o titul tentokrát? Bookmakeři společnosti bwin to vidí poměrně jasně. Na vítězství hostující Barcelony vypsali nízký kurs 1.55. Na remízu je kurs 3.60. A kdo věří, že domácí San Sebastian neprohraje, ten může svůj vklad zúročit kursem 2.18.

Reklama