Hlavní obsah

Sparta si jede pro tři body do Brna

Fotbalisté Brna se aktuálně nacházejí na osmé příčce ligové tabulky a ve vyrovnaném středu ztrácejí na páté Teplice pouhý bod. Naopak desáté České Budějovice na ně ztrácejí body tři. Sparta, ke které se zase v minulém kole trochu přiklonila štěstěna, je na druhém místě a čeká na zaváhání Liberce, na něhož ztrácí jediný bod.

Foto: ČTK/Roman Vondrouš

Ani vítězství v pondělním derby nepřimnělo trenéra Sparty Bílka (vpravo) k zmírnění přísného režimu

Článek

Domácí po hubené výhře 1:0 z 24. kola s posledním Slováckem prohráli tři zápasy v řadě. Nejdříve si Brno odvezlo výprask 4:2 z Mostu i přesto, že do 85. minuty drželo remízu 2:2. O porážku se zasloužil Trousil, který si vstřelil vlastní gól. Další utkání přineslo domácím porážku 1:2 od Plzně - ta byla hlavně v prvním poločase bezzubá a po trestném kopu Luďka Zelenky prohrávala 0:1, pak však brankami Filla a Psohlavce skóre otočila. V posledním zápase prohrál tým Josefa Mazury s dalším aspirantem na titul. Mladá Boleslav využila více než hodinové přesilovky po vyloučení brněnského gólmana Bureše. Hlavou se nejdříve prosadil nejlepší ligový střelec Pecka a v 85. minutě dodal na konečných 2:0 pro Boleslav střídající Holub.

Do večerního utkání domácí nastoupí výrazně oslabeni. Dlouhodobě jsou na marodce brankář Martin Lejsal a obránci Sašo Gjoreski s Martinem Švejnohou. Dále nemohou hrát ani mladíci Marek Střeštík a Tomáš Okleštěk. V Mladé Boleslavi kvůli virovému onemocnění nehrál ani zkušený útočník René Wagner, nad jehož startem dnes visí otazník. Milan Pacanda je v Brně na hostování právě ze Sparty a kvůli klauzuli ve smlouvě nesmí proti tomuto mužstvu nastoupit. Obránce Martin Kuncl si proti Mladé Boleslavi poranil stehenní sval a dnes si určitě nezahraje. "Sparta je silná, ale prohrála ve Zlíně a v Českých Budějovicích. Věřím, že zápas zvládneme,“ říká trenér Mazura.

Hosté se po porážce z 24. kola 0:2 s Českými Budějovicemi vzpamatovali a znovu mohou reálně pomýšlet na titul. Obrat k lepšímu nastartovalo letenské derby, kde zvítězili nejtěsnějším možným výsledkem - o jedinou branku se z dorážky postaral záložník Pavel Horváth. V dalším zápase Sparta jenom remizovala na vyprodaných Bazalech s místním Baníkem 2:2. Hosté dvakrát vedli díky brankám ze začátků poločasů. Hned v první minutě se prosadil Horváth a na 2:1 dával Matušovič. V 82. minutě však ostravský Rajtoral vyrovnal. V posledním utkání na Letné neudrželo Slovácko nadějné vedení 1:0 i přesto, že hrálo od 39. minuty přesilovku. Pražané zlepšeným výkonem v druhém poločase po brankách Matušoviče, Koláře a Kuliče stav skóre otočili na konečných 3:1.

Trenér Bílek se dnes bude muset obejít bez svého nejlepšího střelce Libora Doška, který právě z Brna pochází. V startu do dnešního zápasu mu brání karetní trest. Zdravotní potíže má se stehenním svalem stále obránce Michal Kadlec. „Brno je především v domácích utkáních velice silné. Jeho hráči předvádějí rychlé brejky a celkově velmi dobrou ofenzívu. Jejich hra hodně stojí na Poláchovi. Jeho chceme důsledně pokrýt, aby se nedostal příliš do hry. To bude základ našeho úspěchu,“ říká kouč Bílek.

Po nepovedených výsledcích z posledních týdnů je outsiderem domácí celek Brna, na jehož výhru sázková kancelář bwin vypsala vysoký kurs 4.05. Pražané určitě nemají zápas předem vyhraný. Na jejich vítězství určili bookmakeři kurs 1.85. Na to, že stejně jako v obou vzájemných zápasech z minulé sezony bude remíza, si můžete vsadit v kursu 3.10.

Reklama