Hlavní obsah

Slovensko vyzve oblíbeného soupeře

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rusku dospělo do konečné fáze, která se již odehraje výhradně v Moskvě v hale Chodynka. Dnes jsou na programu dva čtvrtfinálové zápasy, v nichž se utkají lepší týmy z osmifinálové skupiny E s horší dvojicí ze skupiny F. Domácí celek se odpoledne postaví Čechům a Švédové večer vyzvou slovenské hokejisty.

Článek

Švédský národní tým navazuje na loňský úspěšný šampionát. V základní skupině nezaváhal a všechny soupeře překonal především díky výtečným druhým třetinám, z nichž měl celkové skóre 12:0. V kvalifikační skupině prožilo Švédsko náročný začátek, když prohrávalo s Dánském v 7. minutě 0:2. Opět se však dostalo do vedení ve druhé třetině a již ho nepustilo. Zajistilo si tím start ve čtvrtfinále. Po dvou dnech odpočinku porazilo nejtěsnějším rozdílem dalšího severského souseda a v pondělí se postavilo domácímu týmu. Švédský trenér věděl, že jeho tým bude hrát dnes třetí zápas ve čtyřech dnech a poprvé na mistrovství poslal do branky Ersberga. Fenomenální úspěšnost zákroků má však Bäcklund, který ve třech zápasech inkasoval dohromady jednou. Kapitánskou pásku možná bude nucen převzít od svého bratra Kennyho Jörgen Jönsson.

Slovensko se v základní skupině rozjíždělo zdánlivě těžkopádně i kvůli tomu, že postupně do týmu zabudovávalo posily z NHL. Oba zápasy s outsidery však zvládlo. Následně mělo nejnáročnější program ze všech mužstev na šampionátu. Muselo totiž odehrát čtyři zápasy v pouhých pěti dnech. Slovenští hráči ke všemu neměli mezi utkáními na regeneraci ani osmnáct hodin. Ze dvou zápasů se severoamerickými soupeři nezískali žádný bod. O víkendu si ovšem Slovensko zajistilo postup dále, když nejprve uspělo proti bývalým federálním souputníkům. V neděli však vstřelil vítězný gól až v poslední minutě utkání Bělorusku Demitra. Shodou okolností právě start tohoto hráče je dnes ohrožen. Trenér Šupler bude v brance spoléhat na umění Križana, který byl významnou postavou mistrovského klubu švédské Elitserien.

Bookmakeři bwin však neočekávají, že by svému týmu pomohl k postupu. Na výhru Švédska v normální hrací době vypsali kurs 1,75 . Seveřané ovšem ví, že stojí před pro ně neoblíbeným sokem. Slovensko se dosud neprosadilo v Evropě tak, aby bylo přibráno do Euro Hockey Tour a tudíž se během sezóny obvykle střetává se soupeři z druhého sledu. Tradiční velmoci potkává v přípravě či na mistrovstvích světa. Právě proti Švédsku se jim na nich daří nejlépe. Ze šesti vzájemných utkání na velkých turnajích Slovensko ztratilo jediný. Dnes si lze na jeho postup včetně případného prodloužení a samostatných nájezdů vsadit v kursu 2,55 .

Reklama