Hlavní obsah

Mistrovství světa v ledním hokeji pozná nového vítěze

Mistrovství světa v ledním hokeji dospělo po více než čtrnácti dnech k rozdělování medailí. Domácí fanoušci budou fandit ruským hokejistům již odpoledne v boji o bronz proti Švédům. Ani po 21 letech tedy nezíská titul mistra světa tým z pořádající země. Po dvou letech se o něj utká opět Kanada, která narazí na nenápadně postupující Finsko.

Článek

Kanaďané se odrazili zpět k výšinám zlatem, které získali na zimních olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002. Následovaly tři účasti ve finále mistrovství světa, které se netěší v domovské zemi velké pozornosti. Hokejisté však na to nedbali a dvě z nich přetavili ve zlaté medaile. Loňský rok byl jistým ústupem, když reprezentace Kanady odešla z obou velkých podniků bez medaile. Na mistrovství světa se o to postaraly severské země. Letos se ovšem Kanaďanům daří vůči hokejistům z této oblasti nepoměrně lépe. V základní skupině přemohli Norsko. To ještě o osudu utkání rozhodovali až ve třetí třetině. Od začátku tohoto týdne se již snaží zaskočit soupeře drtivým začátkem. Tento styl hry Kanada použila i včera vůči Švédsku, jemuž se tím pomstila za loňské semifinálové vyřazení.

Finsko před mistrovstvím světa neuspělo na závěr Euro Hockey Tour v boji o třetí místo a skončilo poslední. Vstup do šampionátu se mu však povedl. Povedenou třetí třetinou vystrašilo na závěr základní skupiny i domácí hokejisty, kteří se tak poprvé báli o výsledek. V osmifinálové skupině Finsko notně ubralo na střelecké potenci, ale zároveň se prezentovalo přesnou obranou. Brankář Lehtonen ji sice nepodržel jedním nepovedeným zákrokem proti hlavnímu severskému rivalovi, ale ve čtvrtfinále výtečně obstál při samostatných nájezdech a v semifinále zastavil domácí hokejový tým. Finsko se tedy po šesti letech opět probojovalo do finále mistrovství světa.

Bookmakeři bwin však nepředpokládají, že bude úspěšné. Na výhru jistěji postupující Kanady totiž vypsali kurs 1,7 . Zámořští hokejisté zatím zaváhali jenom před týdnem a mají motivaci oplatit soupeři debakl z loňského boje o bronzové medaile. Kanadu čeká v tomto týdnu již čtvrtý zápas v sedmi dnech. Soupeř má za sebou tento týden o zápas méně a včera hrál dříve. Finsko však prochází vyřazovacími boji zatím mnohem složitěji a dnes je v kursu 3,7 outsiderem.

Reklama