Hlavní obsah

Přiblíží se dnes Sparta titulu?

Osmadvacáté kolo Gambrinus ligy dnes zakončí šlágr na Letné. Vedoucí celek - Sparta Praha - přivítá o bod druhý Liberec. Dvě kola před koncem soutěže je jasné, že právě tento zápas hodně napoví o letošním mistrovi.

Článek

Sparta se po měsíc staré porážce 0:2 s Českými Budějovicemi vzpamatovala a dostala se až na samé čelo elitní české soutěže. Obrat k lepšímu nastartovalo letenské derby, kde Sparťané zvítězili nejtěsnějším možným výsledkem - o jedinou branku se z dorážky postaral záložník Pavel Horváth. V dalším zápase Sparta jenom remizovala na vyprodaných Bazalech s místním Baníkem 2:2. Následně na Letné neudrželo Slovácko nadějné vedení 1:0 i přesto, že hrálo od 39. minuty přesilovku. Pražané zlepšeným výkonem ve druhém poločase po brankách Matušoviče, Koláře a Kuliče stav skóre otočili na konečných 3:1. Tento výsledek Rudí potvrdili minulý týden v Brně, kde díky přísně nařízené penaltě vyhráli 2:1.

Dnes čeká Spartu klíčový zápas sezony - zvítězí-li, pak je k titulu velmi blízko. „Čeká nás hrozně těžký zápas s velice dobrým soupeřem. Liberec má stejné ambice jako my a oba týmy určitě půjdou za vítězstvím. Samozřejmě v případě úspěchu budou naše vyhlídky velice příznivé,“ říká trenér Michal Bílek, kterému dnes nebude v sestavě chybět kapitán Tomáš Řepka, jenž v Brně udržel nervy na uzdě a neobdržel už dvanáctou letošní žlutou kartu, což by pro něj znamenalo konec sezony. K dispozici má i všechny ostatní důležité hráče.

Obhájce titulu byl před startem jarní části na dostřel nejvyšším příčkám, ale díky horším výsledkům v úvodu druhé poloviny se mu dvojice pražských „S“ vzdálila a už to vypadalo, že o triumf v letošním ročníku Gambrinus ligy se poperou pouze velkokluby z hlavního města. Ale následně se svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky razantně zlepšili a postupně se dostali až na samý vrchol. Z toho spadli před týdnem, kdy pouze doma remizovali se Zlínem 2:2. „V prvním poločase mě nemile překvapila hra obrany,“ řekl kouč Slovanu.

Ten v dnešním klíčovém duelu bude postrádat mladého kanonýra a zachránce z poslední doby - Jana Blažka. Vážný otazník startu navíc visí nad klíčovým mužem středové řady - Ivanem Hodúrem. „Ivan je v současné době asi největší osobnost týmu. Tvoří hru, ve středu zálohy jdou vlastně všechny akce přes něj a v poslední době k tomu přidává produktivitu. Dává góly, daří se mu finální přihrávky a takový hráč musí jednoznačně chybět,“ konstatoval útočník Liberce - Jan Nezmar.

Liberec na Spartu umí, což prokázal loni, kdy ji porazil doma i venku. I přes to, ale dnes vstoupí do utkání proti letenským podle bookmakerů společnosti bwin v roli outsidera a vsadit si tak na něj můžete v kursu 4.50. Remízu ocenili kursem 3.35. Na Pražského favorita najdete u stejné společnosti kurs 1.69.

Reklama