Hlavní obsah

Přiblíží se Nottingham zpět elitě?

Eurotip.cz

O postup do druhé nejvyšší anglické soutěže letos bojuje v baráži tradiční anglický klub - Nottingham Forest. Ten zvládl úspěšně první semifinále na hřišti Yeovilu, kde vyhrál 2:0, což dnes jistě chce uhájit a příští týden se ve finále o postup střetnout s lepším z dvojice Oldham - Blackpool.

Foto: reprofoto

Fotbal (ilustrační foto)

Článek

Před pětadvaceti lety jeden z nejlepších klubů na světě, který dokázal dvakrát za sebou vyhrát dnešní obdobu ligy mistrů. Ale v sezoně 1998/99 z Premier league sestoupil. Poté hrál vždy v lepším středu tabulky 2. ligy, ale před dvěma lety ani tuto soutěž neudržel a musel tak bojovat až ve 3. anglické nejvyšší soutěže. Už loni vznikaly ve slavném klubu velké vlny nevole, proto vedení nakoupilo několik kvalitních hráčů a hned na začátku sezony vyhlásilo jasný cíl - postup zpět do Championship league. Začátek sezony tomu opravdu napovídal, když Nottingham válcoval jednoho soupeře za druhým, ale potom přišlo několik zranění, vítězné kouzlo vyprchalo a tým se začal propadat. Závěr sezony měl výborný, ale díky velkému výpadku v prostřední části se na postupové příčky už nevydrápal.

V létě Forest opět nakupovali a letos si už postup nechtějí nechat utéct, i když mezi dva nejlepší celky soutěže o 3 body neproklouzli a musí se spokojit s baráží. Do té vstoupili výborně - na hřišti Yeovil vyhráli 2:0 a dnes jim stačí k postupu do finále i prohra 0:1. K dispozici bude mít kouč Colin Calderwood už i útočníka Granta Holta, který je fit po svalovém zranění. připraven je rovněž obránce John Curtis, zatímco David Prutton má žaludeční problémy.

Yeovil je o dosti méně slavný celek než Nottingham a většině českých fotbalových nadšenců jeho název nic neříká. V posledních letech ale zaznamenal velký vzestup. Ještě v sezoně 2001/02 hrál až pátou nejvyšší anglickou soutěž. Z té v této sezoně postoupil díky výborně zvládnuté baráži o ligu výše. Zde hrál dva roky, když na konci předminulé sezony neměl žádnou konkurenci a právem opět postoupil. Loni se ve třetí nejvyšší soutěži rozkoukával a letos už opět zaobíral nejvyšší příčky. Na přímý postup to ale nebylo a tak zamířil do baráže. V té mu, jak už bylo zmíněno výše, první zápas moc nevyšel a dnes budou mít svěřenci trenéra Russella Sladea co dělat, aby to pro ně nebyl poslední zápas sezony. Do klíčového duelu dnes Slade nemůže postavit brankářskou jedničku - Terryho Skivertona. Mimo hru jsou rovněž obránce Matthew Rose a útočník Darryl Knights.

V roli favorita vstoupí do zápasu podle bookmakerů společnosti bwin domácí, na které si můžete vsadit s kursem 1.80. Myslíte si, že Yeovil dokáže i přes porážku v prvním zápase postoupit do finále baráže, pak si na to vsaďte - kurs je 8.00 rovných.

Reklama