Hlavní obsah

Nové Wembley očekává finále FA Cupu

Fanoušci se dnes mohou těšit na opravdu velkou bitvu. Chelsea, která skončila v lize na 2. místě, bude hrát proti Manchesteru United - vítězi Premier league. Tento zápas je pro oba týmy letos poslední. Stalo se tak teprve potřetí v historii, kdy na sebe ve finále FA Cupu narazí dvě mužstva, která skončila na prvních dvou příčkách ligové tabulky.

Foto: REUTERS/Toby Melville

Zbrusu nový fotbalový chrám Wembley

Článek

Chelsea se bude pokoušet získat vítězství ve 126. finále FA Cupu, a tím trochu vykompenzovat neúspěch v boji o ligový titul. Zároveň také zůstává jedinou domácí trofejí, kterou Londýňané nezískali pod vedením Joseho Mourinha - dnes je to pro ně zápas sezony. Po prohraném semifinále Ligy mistrů proti Liverpoolu zakončili Blues sezonu sérií pěti remíz v řadě. Ve 34. kole na sebe narazili právě dnešní finalisté. Zápas skončil na Stamford Bridge 0:0, avšak do utkání zasáhli hráči z juniorky a oba trenéři některé své hráče šetřili, takže tento výsledek není rozhodně směrodatný. V dalších zápasech remizovali Blues postupně v Newcastelu 0:0, doma 2:2 s Boltonem, na Emirates stadium proti Arsenalu 1:1. V posledním zápase Chelsea opět jenom remizovala - 1:1 s Evertonem, který dokonce od 50. minuty vedl, ale o sedm minut později vyrovnal Drogba.

Tým Joseho Mourinha trápí zranění, a tak charismatický Portugalec bude moci vybírat základní jedenáctku pouze z 15 hráčů. Zraněni jsou důležití hráči Ricardo Carvalho, Michael Ballack a Andrej Shevchenko. Ricarda Carvalha nahradí ve stoperské dvojici vedle Johna Terryho Michael Essien. Arjen Robben bude připraven na lavičce po zranění kolene. Záložník Jon Obi Mikel laboruje s poraněným stehnem. Velkou ztrátou je obránce Ashley Cole, který má problém s kotníkem. V médiích se v poslední době objevily spekulace o případném startu náhradního brankáře Hilaria, který by mohl zaskočit v útoku. Pravděpodobnější je však, že na lavičce bude Ben Sahar. „Když máte tolik zraněných, musíte najít jinou cestu k vítězství a hrát na víc než 100%. Myslím, že dnes diváci uvidí dobrý fotbal“, okomentoval situaci v týmu Didier Drogba.

Manchester United se dnes bude snažit získat po dlouhé době double. Naposledy se mu to povedlo v roce 1999, kdy dosáhl dokonce i na vítězství v Lize mistrů. V historii se Rudým ďáblům podařilo vyhrát FA Cup již dvanáctkrát - z toho pětkrát pod vedením Alexe Fergusona. V 36. kole zvítězili Reds v Evertonu 4:2, poté v Manchesteru City 1:0 a i když jim v posledním zápase jim už o nic nešlo, tak prohráli. West Ham zvítězil na Old Trafford 1:0 po brance Teveze.

Trenér United pravděpodobně nasadí na pravý kraj obrany Wese Browna, který zaskočí za zraněného Garyho Nevilla. Znamená to tedy, že John O´Shea zůstane pouze na lavičce. Na levé straně obrany nastoupí buď Patrice Evra nebo Gabriel Heinze. Kouč United se musí také rozhodnout, v jaké formaci jeho mužstvo nastoupí. Může buď nasadit do útoku po bok Wayna Rooneyho Alana Smitha, nebo posílit zálohu nasazením záložníka Darrena Fletchera. Louise Sahu vyřadily ze hry poraněné kolenní vazy. „Byla to fantastická sezona pro klub a pro nás všechny. Fanoušci byli skvělí. Doufám, že ve Wembley budou hodně slyšet“dodal trenér Ferguson.

V tomto utkání může zvítězit opravdu kdokoliv. Na vítězství Chelsea byl bookmakery sázkové kanceláře bwin vypsán kurs 2.60. Stejný kurs určili také na vítězství Manchesteru. Na to, že zápas skončí jako obě předešlá ligová střetnutí - tedy remízou, si můžete vsadit v kursu 3.00 rovné.

Reklama