Hlavní obsah

Ukáže dnes Barcelona svoje mistrovské ambice?

Neuvěřitelně vyrovnané je po včerejším zápase Mallorca-Valencie čelo španělské fotbalové La ligy. Na prvním a druhém místě jsou se 66 body Real, respektive Barcelona. O bod méně má třetí Valencie a v závěsu ještě číhá 64 bodová Sevilla. Nejtěžší úlohu má dnes Barcelona, která zajíždí na hřiště aktuálně šestého Atletika Madrid. Tady musí bezpodmínečně napravit zaváhání z minulého kola.

Článek

Hráči madridského celku jsou po mírné krizi, když z posledních čtyř kol vydolovali jen čtyři body. Nicméně minulý týden ukázali, jak morálně silným týmem jsou. Na hřišti Getafe, jež je jeden z celků, který si ještě stále dělá zálusk na evropské poháry, zvítězili rozdílem třídy 1:4. Dvěma góly dopomohl k výhře Fernando Torres, španělský reprezentační útočník, jenž v této sezoně prozatím nasázel 12 branek a je nejlepším střelcem týmu. Madridští před tímto zápasem drží šestou pozici, zaručující v příštím ročníku Pohár UEFA.

Náskok na sedmou Huelvu mají čtyři body, ale tu taky dnes nečeká nic lehkého - doma přivítá Real Madrid. Španělská média prý spekulovala o tom, že Atletiko zápas Barceloně „pustí“, neboť jak je dobře známo, madridské kluby Real a Atletiko jsou velmi znepřátelené a v boji o titul by tak mohlo Atletiko Barceloně „nenápadně“ pomoci. Tyto novinářské kachny však rázně vyvrátil i hráč hostující Barcy Andres Iniesta: „Myslím, že každý hráč jde na hřiště s tím, aby vyhrál. Jsme profesionálové, žádné domluvené výsledky nepřipadají v úvahu.“ Trenér domácího celku Aguirre bude dnes postrádat pouze gólmana Lea Franca, jehož nahradí dvojka Ivan Pichu.

Katalánci mají dnes rozhodně co napravovat, neboť minulý týden doma pouze remizovali s Betisem Sevilla (1:1) a ztratili tak možnost dvoubodového náskoku na Real. Azulgranas navíc nemají již situaci ve svých rukou, neboť mají s Realem horší vzájemné zápasy, které při shodném počtu bodů po posledním kole rozhodují o konečném pořadí. Barcelonští tak dnes musí bezpodmínečně vyhrát, ale nedávná historie ukazuje, že to nebude nic lehkého. Barca naposled na stadionu Vicente Calderona vyhrála v roce 2000, od té doby odešla z dalších čtyř vzájemných zápasů na tomto stánku dvakrát poražena a dvakrát skončily zápasy nerozhodně.

O tom, že madridští na Rijkaardovu družinu umí, svědčí i poslední vzájemný zápas, který skončil 21. prosince 2006 na Nou Campu nerozhodně 1:1. Jedinou branku Barcy dal tehdy Ronaldinho, jenž je také s 18 zásahy tahounem Katalánců. V jeho útočné snaze mu dnes budou pomáhat křídla Eto’o a Messi, v záloze by pak měli operovat Deco, Xavi a Iniesta. Složení zadních řad je tak trošku otázkou, ale nejspíš to bude takto: Zambrotta, Thuram, Puyol a Gio. Mimo hru je pouze mexický obránce Rafa Marquéz, naopak stoprocentně připravený je po nedávném zranění Portugalec Deco.

Bookmakeři společnosti bwin vypsali na tento zápas poměrně zajímavé kursy. Na výhru domácích je 3.10. Na případnou remízu 3.20. a nejnižší kurs je na výhru Barcelony, i tak ale poměrně hodnotný, a to 2.15.

Reklama