Hlavní obsah

Západní konference dospěla do finále

První zápas finále Západní konference NBA uvidí dnes diváci v San Antoniu. Texasané po vítězství nad Phoenixem přivítají doma soupeře z Utahu.

Článek

San Antonio už několik let patří mezi hlavní kandidáty na titul v zámořské basketbalové soutěži. Už dlouho ale neměli takovou konkurenci jako letos: Dallas dominoval v základní části a Phoenix dal jasně najevo, že výsledky z minulé sezony nebyly náhodné. V play off ale začalo být jasné, že se San Antoniem se musí znovu počítat. Velezkušení Spurs do něj sice nevstoupili nejlépe, když doma nestačili na Denver. V dalších čtyřech utkáních ale Nuggets porazili a mohli se těšit na sérii proti Phoenixu. Ta byla po čtyřech zápasech vyrovnaná; oba týmy dokázali ukořistit jeden zápas na palubovce soupeře a zdálo se, že se rozhodne až v sedmém zápase. Sérii ovšem poznamenal faul Horryho na Steva Nashe, po kterém důležitý pivot Phoenixu Stoudemire opustil lavičku. Příští zápas proto nemohl, stejně jako Boris Diaw, kvůli trestu nastoupit. Bez nich Suns doma dlouho vzdorovali, nakonec prohráli 85-88. Na své palubovce si o dva dny později San Antonio pohlídalo postup, když zvítězilo 114-106.

Klíčovým mužem Spurs byl - nejen v tomto utkání - Tim Duncan. "Je tak talentovaný... Pod košem má vynikající pohyb. Na svém postu je zřejmě nejlepším hráčem v soutěži," řekl na adresu Duncana, který si v šestém utkání kromě 24 bodů a 13 doskoků připsal i devět zablokovaných míčů, hráč Utahu Carlos Boozer. "Jako soutěživý člověk mám rád výzvy. A jaká je větší výzva, než nastoupit proti Timu Duncanovi?," dodalo křídlo Utahu. Jeho tým byl už v prvním kole blízko vyřazení. Série proti Houstonu totiž dospěla do sedmého utkání, které se odehrálo na palubovce Raket. V prvních šesti zápasech si oba soupeři dokázali udržet výhodu domácího prostředí, v sedmém ale Jazzmani konečně zabrali i venku a dostali se do druhého kola. V něm je čekalo překvapení play off, Golden State. Souboj s přemožitelem Dallasu sliboval napínavou podívanou, která se ovšem nekonala. Warriors dokázali uspět jen jednou, před svými diváky, a v dalších čtyřech zápasech zvítězil Utah - průměrně o deset bodů.

Týmy Utahu a San Antonia se letos utkaly čtyřikrát a pokaždé se radovali domácí. To by mělo platit i dnes - alespoň podle bookmakerů, kteří favorizují domácí Spurs s kursem 1.28. Myslíte si, že v prvním utkání dokáže Utah svého protivníka zaskočit a zvítězí? Potom si vsaďte na hosty, kurs na ně je 3.67.

Reklama