Hlavní obsah

Blatter chce 16 klubů v ligách, Evropa se bouří

LONDÝN

Šestnáct týmů v evropských soutěžích. Maximálně! Takovou představu má šéf světového fotbalu Sepp Blatter. Nápad zredukovat počet klubů se v jeho hlavě zrodil po tragickém úmrtí Kamerunce Marka-Viviena Foéa během Poháru FIFA. Chce tak zabránit přetížení špičkových fotbalistů. Jeho snahu však šmahem odsoudila Evropská fotbalová asociace (UEFA).

Foto: ČTK/AP

Smrt Marka-Viviena Foéa vnukla šéfovi FIFA Seppu Blatterovi nápad snížit počet týmů v evropských soutěžích.

Článek

"Kalendář je našlapaný až po okraj. Hraje se příliš mnoho zápasů a téměř každý je důležitý," nechal se slyšet prezident Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Blatter. "Ideální by bylo snížit počet týmů na šestnáct," dodal.

Nesmysl, hřímá Evropa

Proti tomu se ale ostře ohradilo vedení evropské fotbalové organizace. Podle něj by se měla FIFA nejdříve zaměřit na vlastní soutěže a až pak něco doporučovat národním fotbalovým svazům. "Myslím, že požadavek na snížení počtu týmů v ligových soutěžích bude oprávněný pouze v případě, že FIFA zruší vlastní soutěže, které nemají žádnou prestiž," dotkl se v rozhovoru pro BBC generální sekretář UEFA Gerhard Aigner mimo jiné Poháru FIFA.

Podle Aignera nemůže vedení FIFA očekávat, že by se všechny evropské fotbalové soutěže hrály pouze s 16 týmy, což chce Blatter navrhnout na říjnovém mimořádném kongresu FIFA v Dauhá. "Rozhodně si nemyslím, že by se ligy hrály pouze s šestnácti týmy. Kvůli udržení kreditu fotbalu se však bude muset upustit od nesmyslných soutěží, pro které není v kalendáři místo," zopakoval svou argumentaci činovník UEFA.

Kde hraje více než 16 týmů

V některých evropských zemích hraje nejvyšší soutěž více než 16 mužstev. Například v anglické Premier League je jich dvacet, stejně jako ve Španělsku a ve Francii. V Itálii, Německu, Nizozemsku či Portugalsku je v lize osmnáct celků. Česká nejvyšší soutěž naproti tomu Blatterovým představám odpovídá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články