Hlavní obsah

Získá Celtic double?

Celtic Glasgow neměl letos ve skotské Premier league konkurenci a s přehledem obhájil titul mistra ligy. Do své sbírky si připsal celkově už 41. trofej pro mistra nejvyšší skotské soutěže. Úspěšnou letošní sezonu, ve které se navíc probojoval do osmifinále Ligy mistrů, dnes může završit ziskem ligového Poháru. V cestě za doublem mu bude stát v Hampden Parku mužstvo Dunfermline.

Článek

Tradiční skotský klub je letos jasným králem Skotska. Ligovou soutěž vyhrál s 12bodovým náskokem na největšího lídra Glasgow Rangers. Hlavní oporou mužstva byl jednoznačně Japonec Shunsuke Nakamura, který svou kreativitou skvěle doplňuje britskou tvrdost a skotskou federací byl vyhlášen za vůbec nejlepšího hráče letošní sezony. Na hrotu se velmi dařilo duu Kenny Miller - Jan Vennegoor of Hesselink. Druhý jmenovaný se trefil dokonce 13krát. Před zaslouženou dovolenou dnes čeká svěřence Gordona Strachana ještě jeden zápas - finále Poháru. V něm se v dresu Celticu neobjeví na hřišti Gary Caldwell, John Kennedy, Steven Pressley a Darren O'Dea. Vedle nejlepšího střelce týmu Hesselinka nastoupí dnes na hrotu jeden z trojice Kenny Miller, Craig Beattie a Jiří Jarošík.

Proti sobě budou mít hráči Celticu na jednu stranu velké zklamání, na druhou zase překvapení. Mužstvo Dunfermline sice finišovalo, jak mohlo, ale na udržení to nestačilo. Přesto se příští sezonu objeví v Poháru UEFA, Celtic totiž bude hrát předkolo Ligy mistrů. Spravit chuť si po nevydařeném konci sezony mohou svěřenci manažer Stephena Kennyho dnes. Celtic bude jistě tvrdý oříšek, ale forma Dunfermline z posledních týdnů není vůbec špatná. Když žila jejich šance na záchranu, tak dokonce zvítězili ve čtyřech zápasech v řadě. Dnes má ale kouč Kenny dosti velké starosti se sestavou; mimo hru jsou Tom McManus, Stephen Glass, Gary Mason, Greg Ross a Jim O'Brien, což může hrát klíčovou roli ve vývoji zápasu.

Utkání má výrazného favorita - na Celtic si můžete vsadit u společnosti bwin s kursem 1.25. Kurs na remízu má hodnotu 5.00 rovných a na vítězství Dunfermline vypsali experti bwin kurs 9.50.

Reklama