Hlavní obsah

Roland Garros: Souboj dvou Francouzů

Francouzští fanoušci si dnes jistě přijdou na své. Na programu pátého hracího dne Roland Garros je hned několik zápasů, ve kterých figurují domácí hráči - v jednom se dokonce střetnou dva ve vzájemném duelu. Paul Henri Mathieu bude bojovat o postup do třetího kola s Gillesem Simonem.

Článek

Celkem podařenou sezonu letos prožívá v tuto chvíli 40. hráč světa - Paul-Henri Mathieu. Na okruhu ATP odehrál 30 utkání, z nichž vyhrál hned 20 soubojů. Na hardu svěřenec kouče Thierry Championa letos nezaznamenal žádné výrazné úspěchy; nejvíce se mu dařilo na turnaji v Sydney, kde skončil na raketě svého krajana Gasqueta ve čtvrtfinále. Ve velkém stylu sice vstoupil do turnaje ATP Masters Series v Miami, když s přehledem po setech dvakrát 6:1 vyřadil Vliegena, v dalším kole uštědřil kanára Melzerovi a poté k překvapení všech tenisových nadšenců porazil ve dvou setech i Fernanda Gonzaleze, ale jeho pouť turnajem skončila v dalším zápase na raketě Andy Murraye.

Tak úspěšný zdaleka nebyl před měsícem na úvodním antukovém turnaji v Monte Carlu, kde se opět potkal s Vliegenem, ale tentokrát mu podlehl. Ve skvělém světle se naopak rodák ze Štrasburku předvedl na následném podniku v Casablance, kde nenašel žádného přemožitele a radoval se ze svého třetího titulu na okruhu ATP v kariéře. Dařilo se mu i v portugalském Estoril, kde skončil v semifinále. Daleko se rovněž probojoval před 14 v Hamburku, tam skončil ve čtvrtfinále na raketě Gonzaleze. Na probíhajícím French Open si v prvním kole poradil s Němcem Mayerem.

Dnes ho čeká soupeř mluvící stejným jazykem - Gilles Simon. Rodák z Nice se s o dva roky starším krajanem doposud na okruhu ATP nepotkal. Letos nemá na svém kontě rozhodně tolik úspěchů jako Mathieu, ale přesto dokázal poprvé v kariéře vyhrát turnaj ATP - přemožitele nenašel na domácím podniku v Marseille, kde porazil hráče jako Hewitta, Bjorkmana, Soderlinga nebo ve finále Baghdatise.

I na následujících turnajích si nevedl špatně, ale mezi poslední osmičku už nikde neproklouzl. Nejblíže tomuto cíli byl v Indian Wells a před měsícem v Římě, kde skončil ve 3. kole na raketě Španěla Robreda. Slušně si vedl i před 14 dny v Hamburku, kde svedl ve 2. kole vyrovnanou bitvu s hráčem první desítky - Davyděnkem, kterému nakonec podlehl. Na Roland Garros už uspěl s Vincentem Spadeou.

Favoritem bookmakerů společnosti bwin je zkušenější z Francouzů, na Mathieho si můžete vsadit s kursem 1.27. Věříte-li mladšímu Simonovi, potom si vsaďte na jeho postup do 3. kola s kursem 3.09.

Reklama