Hlavní obsah

Francie přivítá doma výběr Ukrajiny

Národní mužstvo Francie se nachází na první pozici kvalifikační skupiny B. Stejný počet dvanácti bodů však nasbíral i jejich dnešní soupeř Ukrajina a rovněž Skotsko, které ale odehrálo o jeden zápas více. Mistři světa z Itálie jsou na čtvrté příčce s odstupem dvou bodů.

Článek

Domácí vstoupili do kvalifikace vcelku dobře. Zvítězili v Gruzii a doma s Itálií, ale následující zápas přinesl porážku 0:1 ve Skotsku. V dalším utkání si svěřenci kouče Domenecha snadno poradili s Faerskými ostrovy, které doma rozstříleli 5:0. Zatím v jediném jarním vystoupení si Francie odvezla všechny tři body z Litvy, kde díky brance Anelky zvítězila 1:0.

V reprezentaci se dnes poprvé představí útočník Jimmy Briand z Rennes, který dostal přednost před Davidem Trezeguetem. Druhý nováček - obránce Auxerre Bakary Sagna byl povolán jako náhrada za zraněného Willyho Sagnola. Na pravém kraji obrany ho ale nejspíš zastoupí Francois Clerc. Kouč Domenech znovu povolal záložníka Alou Diarru, protože kapitán Patrick Vieira je zraněný. Stejně jako on, tak i útočník Arsenalu Thierry Henry a Sagnol z Bayernu zmeškají i další zápas proti Gruzii. V útoku se tak pravděpodobně ocitne osamocený Nicolas Anelka.

Na soupisce zůstal po povedeném výkonu z přátelského zápasu proti Rakousku útočník mistrovského Lyonu - 19letý Karim Benzema a další mladík Samir Nasri. Právě mladý záložník Marseille vstřelil při své premiéře v národním týmu jedinou branku proti Rakousku. Dokonce se objevil ve srovnání se Zinedinem Zidanem. V nominaci je i talent z Arsenalu - záložník Abou Diaby. Do reprezentace se vrací útočník Djibril Cisse, který ale pravděpodobně od začátku nenastoupí. Silnou záložní řadu bude nejspíš tvořit pětice Makelele, Toulalan, Ribery, Govou a Malouda. „Je velmi těžké hrát proti defenzivním týmům jako je Ukrajina. Zaváháte a z rychlého protiútoku vás soupeř může zaskočit,“ říká trenér Domenech.

Hosté zatím vyhráli všechny zápasy kromě střetnutí s Itálií na začátku října loňského roku. Chuť si poté ale spravili domácí výhrou nad Skotskem. V prvním jarním zápase získala Ukrajina povinné tři body za výhru 2:0 na Faerských ostrovech. V posledním zápase si svěřenci kouče Blohina poradili doma s Litvou. Jedinou branku vstřelil v úvodu druhého poločasu Oleg Gusev. Kouč hostí Blohin se dnes bude muset obejít bez své největší hvězdy - Andreje Schevchenka. Útočník Chelsea se zotavuje po operaci kýly. Další útočník Artem Milevsky má problémy s chodidlem. Záložníka Dynama Kyjev Sergeje Rebrova vyřadilo ze hry zranění kyčle. Po zranění se vrací záložník Shakhtaru Doněck Oleksiy Gai, který ale nemá zápasové vytížení.

„Mojí největší starostí je, že někteří hráči reprezentace nedostávají příležitost hrát ve svých klubech a sedí pouze na lavičce. Nechápu, co se s nimi děje,“ říká Blohin. Tato slova se týkají záložníka Spartaku Moskva Maxima Kalinchenka a útočníků Donětsku Alexeje Bielika a Andreye Vorobeie. Klíčovým mužem výběru Ukrajiny tak dnes bude útočník Leverkusenu Andrej Voronin. V nominaci jsou už pouze 3 další hráči, kteří hrají mimo svou zemi.

Na výhru domácích vypsali bookmakeři sázkové kanceláře bwin kurs 1.55. Nevěří naopak ve vítězství Ukrajiny, na kterou určili poměrně vysoký kurs 5.90. Na to, že zápas skončí remízou si můžete vsadit v kursu 3.50.

Reklama