Hlavní obsah

Rozloučí se Giggs s reprezentací vítězstvím?

Českou fotbalovou reprezentaci dnes nečeká jednoduchý úkol, před vyprodaným stadionem v Cardiffu totiž změří síly s Walesem, který se loučí s jedním ze svých nejlepších fotbalistů všech dob, Ryanem Giggsem.

Článek

Wales doslova žije Giggsovým posledním zápasem.Na pořadu dne jsou spekulace, jak o dnešním zápase, tak o těch příštích, ve kterých ikona waleského fotbalu už bude chybět, což se podle Britů projeví. „Bylo to dobré rozhodnutí. Jen Ryan ví, jak těžké pro něj bylo zvládnout náročný program v klubu i reprezentaci. Bude na jeho nástupcích, aby ho nahradili. A když to potvrdí už v sobotu, bude to jen dobře,“ říká John Toshack, kouč Walesu, jehož celek sice byl na startu kvalifikace považován za černého koně skupiny, ale to nepotvrdil - jediné výhry vybojoval se San Marinem a Kyprem.

Toshacka dnes navíc trápí problémy se zraněními. Gareth Bale, Danny Collins a Freddy Eastwood jsou zcela mimo hru. Velmi nejistý je navíc start brankářské jedničky Dannyho Coynea a kouč Walesu tak počítá s tím, že postaví do branky Wayne Hennessey, který doposud za reprezentaci nikdy nenastoupil v základní sestavě.

První plány Walesanům překazila na úvod kvalifikace česká reprezentace, když celek z Britských ostrovů porazila šťastně v Teplicích. Svěřenci trenéra Karla Brücknera následně uspěli na horké půdě Slovenska a poté si bez problémů poradili se San Marinem. Do této doby vše klapalo jako hodinky, ty se ale zadrhly následně v Irsku. Tam sice čeští hráči remizovali, což není tak špatné, ale výkon hodný svých kvalit zdaleka nepředvedli. Předvedená hra v posledním podzimním zápase byla všemi sférami dosti kritizovaná.

Do jarní části kvalifikace vstoupila reprezentace v březnu na Letné zápasem s Německem. Proti západnímu rivalovi podala velmi mizerný výkon, Němci výborně četli hru a nakopávané míče na Kollera, což byla jediná taktika českého mužstva, sbírali bez sebemenších problémů. Právem tak po konečném hvizdu italského sudího Roberto Rosettiho neodcházeli čeští reprezentanti ze hřiště se vztyčenými hlavami. O pár hodin později už bylo ale vše jinak - pětice Jiránek, Ujfaluši, Rosický, Polák a M. Čech dlouho do rána popíjeli a oslavovali Ujfalušiho narozeniny, podle dalších informací dokonce v dámské společnosti. Alespoň trochu udobřit si fanoušky se jim povedlo o dva dny později v Liberci, kde porazili outsidera Kypr.

Wales je rozhodně kvalitnější soupeř než Jihoevropané, což jen potvrdil v úvodním zápase kvalifikace, který pro nás mohl dopadnout hodně zle. „Doma jsme hráli obranu hodně vysoko a dali soupeři prostor k dlouhým míčům na Bellamyho, což rozhodně tentokrát nesmíme připustit. Jejich systém s rozestavením 5-3-2 je navíc poměrně atypický,“ řekl trenér Brückner, který dnes reprezentaci povede proti 75. týmu světa (Češi jsou desátí). „To v takových zápasech nehraje roli. Jednou sice prohraje Wales doma vysoko se Slovenskem, ale za pár dnů je schopen bojovat o vítězství s Anglií,“ dodal kouč, který stejně jako domácí lodivod nemá k dispozici všechny hráče. V týdnu tým opustili zranění Martin Jiránek a Tomáš Galásek. V základní sestavě se tak s největší pravděpodobností objeví Radoslav Kováč, možný je i start Tomáše Sivoka.

I přes derniéru Ryana Giggse, zůstávají Češi favoritem dnešního zápasu - na jejich vítězství si u společnosti bwin momentálně vsadíte s kursem 1.65. Věříte, že fotbalisté Walesu prokáží svou kvalitu a zápas dotáhnou do úspěšného konce. Potom si vsaďte buďto na remízu - kurs je 3.30 nebo na vítězství Walesanů s kursem 5.20. A pokud se stále nemůžete rozhodnout, nevadí. Počkejte si do 16:00 a potom začněte sázet live.

Reklama