Hlavní obsah

Na Brazilce volejbalisté ještě nemají, budou hrát o bronz

MADRID

Mistry světa z Brazílie se českým volejbalistům nepodařilo zaskočit, a tak se další senzace v podobě jejich postupu do finále Světové ligy v sobotu v Madridu nekonala. Nejlepší tým světa nedovolil evropskému soupeři, aby se mu pokusil vnutit svou hru.

Foto: ČTK

Zasloužené vítězství na Španělskem poslalo naše volejbalisty proti Brazilcům.

Článek

Po porážce 0:3 se čeští reprezentanti mohou těšit na nedělní zápas o třetí místo s přijatelnějším protivníkem Itálií. Duel o bronz začne v aréně Vistalegre v 15 hodin. Šanci zahrát si proti těm nejlepším volejbalistům na světě dostali všichni čeští hráči. Pokud s nimi chtěli alespoň držet krok, úkol zněl jasně: dělat co nejméně chyb, hrát všichni na hranici svých možností a věřit v zaváhání Brazilců. Jenže ti něco takového nedopustili a předvedli zejména perfektní obranu na síti.

Brazilci nás k ničemu nepustili

Na kurtu si zjednali velmi rychle respekt a soupeři dlouho vůbec nic nedovolili. I když se Češi pořádně opřeli do servisu, mistři svého řemesla jej vcelku bez potíží zpracovali, zatímco příjem u hráčů v bílých dresech nebyl zdaleka tak jistý. Světlými okamžiky první sady byly blok či útok Lébla, k ničemu dalšímu Jihoameričané už své protivníky nepustili. Když se přes brazilskou zeď nedokázal prosadit ani obávaný ranař Jakub Novotný a "kanárci" nekompromisně položili dokonce míč, který vrátili na svou stranu po oběhnutí kůlu, jen dvanáct bodů znamenalo pro český tým hodně bolestnou školu.

Slibný začátek druhé sady

Druhá sada však začala slibněji, mezery v obraně našel Zapletal ulívkou na druhou či Jakub Novotný lobem, jenže vypátrat další nedostatky na nejlepším týmu světa bylo takřka nemožné. Od druhé sady zůstali v základu smečaři Kubala i uzdravený Pláteník, kvalita přihrávky šla nahoru, a když i brazilský servis či útok skončil v autu, na tabuli svítilo skóre 11:12. Šanci postupně dostali i další náhradníci Polák s Ticháčkem, na konci setu nastoupil také třetí blokař Staněk a při jeho servisu se podařilo českému týmu tříbodovou šňůrou snížit na 19:23.

Dobře se uvedl při své premiéře v Madridu také univerzál Polák a publikum, byť v něm výrazně převládaly brazilské barvy, ocenilo uznalým potleskem i uvolnění proti jednobloku jindy bezchybné obrany. Úvod třetího dějství byl ještě vyrovnaný (6:7), poté však Brazilci opět odskočili na čtyřbodový rozdíl a trenér Pavel Řeřábek různě míchal se sestavou. Na lavičce nechal sedět Lébla, který si ledoval koleno, jenže pár individuálních záblesků proti kompaktní brazilské hře nemělo šanci. Zápas ukončil Polák příliš dlouhým servisem. Již postupem do semifinále si čeští hráči splnili sen, který se pokusí ještě vyšperkovat případným třetím místem proti Itálii. Brazilci se po loňském titulu mistrů světa poperou o další primát, tentokrát ve Světové lize proti Srbsku a Černé Hoře.

Výsledek - semifinále:
Česká republika - Brazílie 0:3 (-12, -20, -18)
Rozhodčí: Hobor (Maď.), Ito (Jap.).
Čas: 61 min.
Diváci: 4350
Nedělní madridské finále začne v 18:00. Boj o bronz v 15:00.

Reklama

Související témata: