Hlavní obsah

Federer se dnes může přiblížit vytouženému úspěchu

Eurotip.cz

O tom kdo změří síly ve finále Roland Garros s vítězem zápasu Nadal - Djokovič se rozhodne ve švýcarsko-ruském souboji. Světová jednička - Roger Federer - se utká s Nikolajem Davyděnkem, což je momentálně 4. hráč světa.

Článek

Oba hráči se na okruhu ATP střetli už osmkrát - všech 8 vítězství si na své konto připsal věhlasnější Švýcar. To poslední na závěrečném grandslamu loňské sezony v New Yourku, kde Rusa přehrál v semifinále celkem v pohodě ve třech setech. Tak hladce se mu ale v úvodu letošní sezony soupeře porážet nedařilo. Už na hardu jako by Federerovi, který letos vyhrál Australian Open a turnaj v Dubaii, něco chybělo z jeho tradičního kumštu.

Kromě měsíc a půl starého finále z Monaka si připsal úspěch až těsně před French Open - v Hamburku dokázal ve finále přehrát i svého věčného rivala - Rafaela Nadala. Od té doby je znovu „na koni“, své soupeře dostává svými razantním a přesnými údery do kolen. Tři prozatímní tituly jsou na jeho poměry totiž málo a má jistě co napravovat. O úspěch se momentálně pokouší na Roland Garros, kde doposud nikdy nedokázal pozvednout nad hlavu trofej pro vítěze.

Do dnešního semifinále postoupil s pouhou ztrátou jednoho setu, který mu sebral předevčírem Robredo. Recept na něj nenašli Michael Russell, Thierry Ascione, Potito Starace ani Michail Južný. „Na semifinále chci být stoprocentně připraven. Budu se snažit hrát rychlé a tvrdé údery stejně jako v zápasech předtím. Předloni jsem hrál semifinále s Nadalem, loni s Nalbandianem a myslím si, že letos to nebude nic lehčího,“ řekl po zápase s Robredem švýcarský fenomén.

Ten dnes narazí na hráče, který je v žebříčku ATP ještě výše než všichni jmenovaní. Je jím o 2 měsíce starší Rus Nikolaj Davyděnko, který má letos prozatím bilanci 28 vítězství a 14 porážek. Rodák z Ukrajiny reprezentující Rusko slavil ve své kariéře celkem 10 turnajových titulů, ale letos se prozatím nikde neprobojoval ani do finále. Nejvíce se mu dařilo na podnicích v Rotterdamu, Doha a Římě, kde skončil v semifinále.

Mezi nejlepší osmičku se sice dostal na Australian Open, ale tam nestačil v pětisetové bitvě na Němce Haase. Ani trochu se Davyděnkovi nedařilo v Monaku, kde odstartoval antukovou sezonu porážkou se Soderlingem. Chuť si alespoň trochu spravil v Barceloně, kde se probojoval do čtvrtfinále, v němž nestačil na Guillerma Caňase.

Na probíhajícím grandslamu v Paříži ale hraje velmi dobře; stejně jako Federer doposud ztratil jediný set. O ten přišel ve 4. kole se silným Nalbandianem. Kromě něho si na dvorcích Roland Garros letos už poradil se Stefano Galvanim, Wernere Eschauerem, Michaelem Llodrou a ve čtvrtfinále vrátil měsíc starou porážku Guillermo Caňasovi. „Těším se na semifinále. Stejně jako v předchozích dvou zápasech budu muset hrát jinak, jelikož jak Nalbandian, tak Caňas i Federer jsou úplně rozdílní hráči,“ konstatoval Rus.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Federer jasným favoritem zápasu s kursem 1.06 na jeho vítězství. Sázka na to že do finále postoupí Davyděnko je oceněna kursem 5.92. Nemůžete-li se teď rozhodnout, nevadí, počkejte si do 13:00 a pak začněte vsázet live.

Reklama