Hlavní obsah

Lvíčata čeká na úvod těžká zkouška

Eurotip.cz

Po dvou neúspěšných barážích to konečně vyšlo. Napotřetí už čeští mladíci nezůstali před branami závěrečného turnaje a přes Bosnu postoupili na Mistrovství Evropy do 21 let, které se letos koná v Nizozemsku.

Článek

Štěstí, které měli při losu barážového soupeře se k nim na závěrečném turnaji otočilo zády, když jim do základní skupiny přisoudilo celky Anglie, Itálie a Srbska. S prvně jmenovaným dnes vstoupí česká lvíčata do turnaje, ale zdaleka ne v roli favorita.

Los ale nebyla jediná smolná skutečnost, která výběr trenéra Ladislava Škorpila postihla. Vinou zranění totiž do Nizozemska ani neodcestovali opory Martin Latka, Mario Holek a Tomáš Frejlach. I proto se od českých mladíků neočekává úspěch srovnatelný s tím z roku 2002, kdy česká jedenadvacítka naposledy startovala na ME. V tomto roce se navíc radovala ze zlaté medaile, ale v tu dobu byli ve výběru hráči jako Petr Čech, Milan Baroš nebo Zdeněk Grygera. Důkazem ne moc silného týmu mohou být i dva přípravné zápasy těsně před ME - s Hradcem Králové 2:4 a Bohemians 1:3.

„Je to nepochybně obtížnější, než když jsou hráči zdraví a vidím je každý den v tréninku. U fotbalisty, který má individuální přípravu, je posouzení jeho sportovní formy složitější,“ komentoval trenér české jedenadvacítky stav několika hráčů, kteří navíc nejsou stoprocentně fit. Problémy totiž mají Michal Kadlec, který do soutěžního utkání naskočil naposledy 23. dubna, dále Hušek, Kolář a Rajtoral.

Proti českému celku dnes budou stát mladí Angličané, kteří postoupili na závěrečný turnaj přes baráž s Německem. Jejich mužstvo tvoří především hráči ostřílení Premier league a i proto se od tohoto mužstva letos hodně očekává. „Reprezentovat Anglii by měla být čest pro každého, komu je to umožněno. A nezáleží na tom v jaké kategorii,“ řekl kouč anglické jedenadvacítky Stuart Pearce, jehož mužstvo porazilo v posledním přípravném zápase Slovensko 5:0.

Dnešní duel bude ale rozhodně jiný, s čímž souhlasí i lodivod Angličanů. „Čeká nás velice těžký soupeř. Česká republika má fyzicky i psychicky velice odolné mužstvo,“ konkrétně řekl. Ani jeho mužstvo se neobejde bez absencí; svalové problémy má stoper Anton Ferdinand, jehož start je nejistý, disciplinární trest si musí odpykat Steven Taylor. Reprezentovat navíc odmítla asi největší mladá anglická hvězda současnosti David Bentley. „Myslím si, že je to k mému prospěchu a dobré pro mou kariéru,“ řekl hráč Blackburnu Rovers.

Podle bookmakerů společnosti bwin jsou favoritem utkání angličtí mladíci. Jste-li stejného názoru, potom si na ně vsaďte - kurs je 1.60. Remízu si můžete vsadit s kursem 3.50. Na vítězství českých lvíčat nabízí tato společnost vysoký kurs 5.25.

Reklama