Hlavní obsah

Berdych si zahraje své první letošní finále

Eurotip.cz

Český tenista Tomáš Berdych dnes bude usilovat o svůj celkově třetí turnajový triumf na okruhu ATP. K jeho zisku mu už stačí vyhrát pouze jeden zápas, v němž bude stát na druhé straně dvorce Kypřan Marcos Baghdatis.

Článek

Česká jednička měla letos slabší úvod sezony. Na hardu zaznamenal třináctý hráč žebříčku ATP hned 7 porážek, což bylo k počtu 8 vítězství na Berdychovi poměry opravdu hodně. Z toho plynul jediný turnajový úspěch, kterým byla čtvrtfinálová účast v Sydney. Do 4. kola se dostal na Australian Open, kde nestačil na silného Davyděnka. Hned v úvodních zápasech končil na dvou turnajích ATP Masters v Indian Wells a Miami.

Přechod na antuku ale rodákovi z Valašského Meziříčí vyšel náramně. Na turnaji ATP Masters Series v Monaku porazil postupně porazil hned několik velmi dobrých hráčů. Prohrál až v semifinále s na antuce „neporazitelným“ Nadalem. Stejně dobře se svěřencovi Jaroslava Navrátila dařilo na následujícím turnaji v Mnichově, kde ho v semifinále vyřadil Rus Južnyj.

Ne o moc hůře se vedlo Berdychovi na turnaji série Masters v Římě, kde skončil ve čtvrtfinále na raketě domácího Volandriho. Na Roland Garros ale zcela vyhořel - v úvodním kole prohrál hladce 0:3 na sety se Španělem Guillermo Garciou-Lopezem. Na trávě má tak co napravovat a především na Wimbledon chce být maximálně připraven. Možná až překvapivě dobře se mu ale vede už v německém Halle. Zde si už poradil s domácím Kieferem, následně Francouzem Santorem, ve čtvrtfinále mu vzdal Rus Južnyj a včera hladce přehrál Fina Nieminena.

Těmito výsledky jen potvrzuje, že se mu v Halle pravidelně daří - loni si zahrál finále. V něm ale prohrál s Rogerem Federerem. „Loni mě překvapilo, že můžu hrát na trávě tak dobře. Teď už vím, že na to mám. A když Roger turnaj odřekl, šance na titul určitě je,“ řekl český tenista. „Marcos hraje tenhle týden opravdu skvěle a na trávě bude lehce ve výhodě,“ dodal Berdych pár slov směrem k soupeři.

Ten vstoupil do letošní sezony hůře než do té loňské, kdy byl ve finále Australian Open. Postupně se ale zlepšoval, z čehož pramenily úspěchy; triumfoval na turnaji v Záhřebu, finále si zahrál v Marseille, semifinále v Mnichově a ve čtvrtfinále skončil v Sydney a Doha. Silnou stránkou momentálně 18. hráče světa je to, že umí hrát velmi dobře na každém povrchu, což dokázal i na Roland Garros, kde dokázal přehrát několik dobrých hráčů a vypadl až s Rusem Andrejevem.

Nyní je na programu tráva, kterou jako už tradičně zakončí za 14 dní Wimbledon, jenž je mnoha tenisty pasován za krále všech grandslamů. I na tom už Baghdatis zaznamenal velmi dobrý úspěch; loni se dokázal probojovat až do semifinále, kde podlehl Nadalovi. Uspět na Britských ostrovech chce určitě i letos. Základem je jistě dobrá příprava, kterou zahájil na podniku v Halle.

Zde pouze potvrzuje, že mu tráva rozhodně není cizí. Na německém podniku se totiž prezentuje výbornou hrou. Cestou do finále přišel pouze o jeden set s Robinem Soderlingem, navíc v tiebreaku. Kromě Švéda si už poradil s Gillesem Simonem, Florianem Mayerem a v semifinále i dalším domácím hráčem Phillipem Kohlschreiberem. Už teď má tedy Baghdatis za toto turnajové účinkování vyděláno 56 500 eur a případným vítězstvím si přijde na dalších 40 000.

Myslíte si, že český hráč dnes napraví loňskou porážku ve finále a pozvedne nad hlavu svou celkově třetí trofej? Jestliže ano, tak si vsaďte u společnosti bwin s kursem 1.80. Jste-li opačného názoru, tím pádem věříte kvalitě Kypřana, pro kterého by dnešní vítězství znamenalo shodně celkové třetí na okruhu ATP, pak využijte stejného kursu 1.80.

Reklama