Hlavní obsah

Finále ME do 21 let: Nizozemí - Srbsko

Do finále dospělo mistrovství Evropy hráčů do 21 let. V něm změří síly domácí Nizozemci, kteří na penalty vyřadili Anglii, a Srbové, jež poslalo do finále možná až příliš hladké vítězství nad Belgií.

Článek

V prvním utkání na turnaji si výběr Tulipánů poradil s Izraelem 1:0, když jim výhru zajistil už v 10. minutě záložník Maduro. Překvapivým tahem bylo rozestavení 4-4-2 oproti klasické hře holandských týmů na tři útočníky. Proti Portugalsku nastoupili svěřenci kouče De Haana už v obvyklém rozestavení a opět zvítězili. První gól vstřelil v 33. minutě z penalty útočník Ajaxu Amsterodam Ryan Babel a v 75. se trefil další útočník Righters. O dvě minuty později už Portugalsko pouze korigovalo brankou Velosa na konečných 2:1. Po dvou zápasech tak měli Oranjes jistotu postupu.

To se samozřejmě projevilo na sestavě, která nastoupila do posledního zápasu ve skupině proti Belgii. I přes ne zrovna tradiční jedenáctku Nizozemci v derby Beneluxu uhráli remízu 2:2, díky čemuž skončili jako vítězové skupiny A. V semifinále jim vývoj druhé skupiny přisoudil silné Angličany.

Reprezentanti Albionu se v zápase dokonce ujali vedení, když se ve 39. minutě trefil Lita, a už to tak vypadalo, že zápas také 1:0 skončí. Minutu před koncem základní hrací doby se však trefil efektně nůžkami Rigters a posunul zápas do prodloužení a k následným pokutovým kopům. V nich se dlouho nemohlo rozhodnout, ale nakonec se štěstěna přiklonila na stranu domácích, kteří tak mají šanci obhájit loňský triumf.

„Stále jsem nyní pěkně unavený, moc jsem toho nenaspal. Přemýšlíte o zápase, jste psychicky unavený. Je velice těžké usnout, když pořád cítíte nohy,“ řekl jeden z hlavních opor Tulipánů, záložník Daniël de Ridder.

V cestě za obhajobou dnes Nizozemcům stojí už pouze Srbsko a jistě by proti němu chtěli napodobit své krajany, kteří v minulém finále zdolali Ukrajinu hladce 3:0. To však nebude nic jednoduchého. Srbsko zvládlo stejně jako domácí začátek turnaje na výbornou, když na úvod porazilo favorizovanou Itálii. Výhru zařídil povedenou přízemní střelou z hranice pokutového území záložník Milovanovič. Po závěru druhého utkání proti Česku ovládla srbské mužstvo euforie, když těsně před koncem zařídil opět nejtěsnější možné vítězství záložník Mallorky Boško Jankovič.

V závěrečném utkání skupiny už Balkáncům tedy o nic nešlo a i u nich podle toho vypadala základní jedenáctka - výsledkem 2:0 si Anglie zajistila účast mezi čtveřicí nejlepších. Srbové přesto skončili na první příčce skupiny, což jim možná následně pomohlo. V semifinále se totiž utkali s překvapením turnaje - Belgií. Její hráči sice dělali co mohli, ale na Srby nestačili a prohráli 0:2.

„Teď nastal srbský rok, je to historický moment pro celou naši zemi. Všichni hráči jsou šťastní, že se do finále probojovali, a chtějí vyhrát. Náš další protivník bude mnohem silnější, ale Srbsko umí hrát lépe než v semifinále,“ konstatoval Boško Jankovič, útočník Mallorky.

Kvůli domácímu prostředí favorizují bookmakeři mírně domácí, na něž vypsali kurs 1.90. Na remízu si můžete vsadit s kursem 3.25 a na vítězství Srbů je kurs 3.45. Společnost bwin bude k tomuto utkání samozřejmě nabízet i live sázky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články