Hlavní obsah

Zvládne Nadal úvod Wimbledonu?

Tradiční dešťové přeháňky značně narušily včerejší první den ve Wimbledonu. Některé plánované duely vůbec nezačaly, jiné zůstaly rozehrány. Ve 2. kole však už jsou nasazené jedničky Federer a Henin. Pokud dnes nebude počasí proti, nastoupí odpoledne ke svým zápasům také turnajové dvojky, Španěl Nadal a Ruska Šarapovová.

Článek

Jak známo, Rafael Nadal je v současnosti králem antuky. I na hardu dokáže potrápit světovou jedničku, Rogera Federera, na trávě se ale projeví, kdo je na tom dobře hlavně po technické stránce. A to je právě asi jediné slabší místo tohoto Španěla. „Rafa“ hraje na Wimbledonu počtvrté. V roce 2003 vypadl v 3. kole s Thajcem Srichaphanem a v roce 2005 už v kole druhém s Lucemburčanem Müllerem. Vloni však přežil kritické druhé kolo, kde už s Američanem Kendrickem prohrával 0-2 na sety, a nakonec se dostal až do finále, kde podlehl Federerovi.

Jinak ale zelené dvorce Nadalovi nevyhovují. Hrál jeden zápas v Halle, kde v roce 2005 nestačil hned na úvod na domácího Waskeho. Minulý rok v Londýně ve 3. kole skrečoval Hewittovi zápas za stavu 1-1 na sety a letos odehrál také jeden přípravný turnaj, opět v londýnském Queen’s Clubu. Porazil zde Del Potra a Mirného, ovšem ve třetím kole nestačil na dobře hrajícího Francouze Mahuta. Tento turnaj ukázal, že na trávě má proti Nadalovi šanci mnohem více tenistů.

Hned na úvod letošního Wimbledonu čeká Nadala nepříjemný soupeř, Američan Mardy Fish. Ten se opírá o výborné podání, které je na tomto povrchu důležité. Ostatně letošní výsledky jen dokazují důležitost servisu pro jeho hru - na hardu si letos zahrál dvakrát semifinále a dvakrát čtvrtfinále, na antuce pak byly jeho výkony sotva poloviční.

Na trávě však odehrál už pěknou řádku zápasů. V roce 2003 hrál finále v Nottinghamu, v témže roce sebral v 3. kole ve Wimbledonu set Federerovi. O rok později prohrál až ve finále turnaje v Halle opět s Federerem. Minulý rok vyhrál challenger na trávě v Surbitonu. Loni byl ve Wimbledonu v dobré formě, když v úvodních dvou zápasech neztratil ani set, ve 3. kole ale zápas vzdal kvůli nevolnostem. Letos na trávě odehrál jen jeden zápas, v Londýně narazil na dalšího dobře servírujícího tenistu, Chorvata Karloviče, a prohrál 3-6 4-6.

Nadal se na kurtech s Fishem potkal už třikrát a soupeři nepovolil jediný set. Minulý rok se spolu v Londýně střetli i na trávě. Nadal zde vyhrál 7-6 6-1, když Fishovi nepomohlo ani dvanáct es. V dnešním zápase je jasným favoritem druhý nasazený Španěl, na kterého společnost bwin vypsala nepříliš hratelný kurs 1.02. Předem odepisovaný soupeř vstupuje do zápasu s kursem 7.50.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články