Hlavní obsah

Potvrdí dnes Monfils roli favorita?

Mladý francouzský tenista Gael Monfils je jednou z tenisových nadějí země galského kohouta. Jeho hru zdobí velká bojovnost, kdy se za míčky nebojí doslova skočit a někdy to odnese i nějakou tou modřinou. Se stejnou vervou se dnes určitě popere o postup se švédským veteránem Thomasem Johanssonem.

Článek

Monfils letos sezonu na hardu příliš dobře nezačal, těšit ho mohlo jen vítězství na challengeru v americkém Sunrise. Ani přechod na antuku nebyl optimální, navíc ho limitovalo zranění ruky. Až na challengeru v Záhřebu se dostal do semifinále a zřejmě i toto rozehrání mu pomohlo. Následně v Pörtschachu porazil Roddicka a Hewitta. To sice nejsou kdovíjací antukáři, ale výborní tenisté to jsou na všech površích, a až ve finále nestačil na Argentince Monaca. Na French Open řešel přes Oliviera Rochuse a Chelu do třetího kola, kde už nestačil na Davida Nalbadiana a musel se s domácím publikem rozloučit.

Poté následoval přechod na zelený pažit. Na něm se zatím dostal nejdál vloni v Londýně, kdy v semifinále skrečnul Jamesi Blakeovi, ve Wimbledonu potom nestačil hned v úvodu na Rusa Kunitsyna. Letos na trávě v Londýně úspěch nezopakoval; po dobrém výkonu porazil Andreeva 6-4 6-3, ale pak nestačil na dobře podávajícího Maxe Mirného a po třech setech na turnaji skončil. Minulý týden se vrátil zpět z ostrovů. V holandském `s-Hertogenboschi hned v 1. kole dostal silného soupeře, Chorvata Ljubičiče. Gael první set vyhrál 6-3, jenže potom se začal špatně pohybovat a toho Ljubičič dokázal využít k zisku druhého setu. V rozhodující sadě už Monfils působil odevzdaným dojmem, přesto však duel dohrál, tedy spíše dochodil a odnesl to kanárem. Po zápase Francouz svůj výpadek zdůvodnil nevolnostmi a točením hlavy. Ve Wimbledonu by již měl být v pořádku.

V 1. kole ho čeká hratelný soupeř, dvaatřicetiletý Švéd Thomas Johansson. Ten už poslední roky nepatří mezi úplnou elitu a letos jsou jeho výsledky hodně matné. Nevyhrál jediný zápas, v němž byl pasován do role outsidera. Na French Open prohrál v 1. kole s Hájkem a nedařilo se mu ani na trávě. V Londýně nestačil na Del Potra a v Nottinghamu byl nad jeho síly Arnaud Clement. Tytam jsou doby, kdy v roce 2001 vyhrál turnaje v Halle a Nottinghamu nebo když se i díky dobrému losu v roce 2005 dostal až do semifinále Wimbledonu. Už minulý rok šly jeho výkonu rapidně dolů - na trávě prohrál všechny tři souboje.

Dnes je proto jasným favoritem Monfils. Při jejich prvním vzájemném duelu kursy mluví jasně: na postup Monfilse, je vypsán kurs 1.29 a na vítězství Johanssona 2.97.

Reklama