Hlavní obsah

Splní Hewitt roli favorita?

Eurotip.cz

Australský tenista Lleyton Hewitt už Wimbledon jednou vyhrál. Je to jeho oblíbený grandslam. Jenže od roku 2002, kdy byl Hewitt na trávě králem, přišla éra Švýcara Rogera Federera a Španěla Rafaela Nadala. Ostatní tenisté jsou jaksi v pozadí. Včetně Hewitta.

Foto: DPA/EPA

Australan Lleyton Hewitt se raduje z vítězství nad Švýcarem Rogerem Federerem.

Článek

Lleton v letech 2004 (čtvrfinále) a 2005 (semifinále) vypadl právě s Federerem. Vloni skončila na raketě Kypřana Marcose Baghdatise. Přesto je travnatý povrch pro Hewitta velmi oblíbeným. V londýnském Queen’s Clubu, který používá jako přípravu před Wimbledonem nejvíce, turnaj vyhrál celkem čtyřikrát. Naposledy minulý rok. Jeden titul přidal na trávě v holandském `s-Hertogenboschi.

Letos se mu příprava nepovedla. V Londýně narazil v 1. kole na mladého Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu. V zápase kde se oba tenisté mlátili hlavně při podání, byl o kousek lepší Tsonga. Hewitt tak před Wimbledonem odehrál pouze jeden zápas na trávě. Letos zatím získal jeden titul, na hardu v Las Vegas. Ale překvapoval svými výkony na antuce, kde se mu nikdy moc nedařilo. Hrál semifinále v Hamburgu a Pörtschachu. Na French Open se dostal do semifinále. A nebýt antukového krále Nadala, šel by Hewitt v Hamburgu a Paříži zřejmě ještě dál. Llleyton má zkrátka formu.

Ač před Wimbledonem svůj jediný zápas prohrál, tak se jeho výkony na zeleném pažitu zlepšují každým zápasem. V 1. kole porazil 7-5 6-3 7-5 domácího Bloomfielda. V 2. kole ho čekal Ital Bolleli. Podle předpokladů Hewitt soupeře vyprovodil z kurtu za hodinu a půl a povolil mu uhrát pouze pět gamů.

Dnes čeká Hewitta soupeř jiných kvalit. Tenista, který letos dokázal dvakrát najít recept na světovou jedničku, Rogera Federera. Argentinec Guillermo Caňas i díky výhře nad Švýcarem hrál finále na hardu v Indian Wells. Guillermo je však spíše technický hráč a lepší výsledky dělá na antuce. Na ní vyhrál turnaj v brazilském Costa do Sauipe. Na barcelonské antuce podlehl až ve finále Nadalovi. Před French Open se mu tolik nedařilo. Až na grandslamu se dostal do čtvrtfinále, kde mu byl nad síly Rus Davyděnko.

Caňas je sice typem pro pomalou antuku, ale dokáže se přizpůsobit jak rychlému povrchu, tak trávě. Ve Wimbledonu hrál sice pouze jednou osmifinále, ale na přípravných turnajích se mu daří. V `s-Hertogenboschi hrál finále a semifinále. V roce 2005 se dostal do semifinále i v německém Halle. Letos na zeleném povrchu porazil Lotyše Gulbise a prohrál s Němcem Berrerem. Ve Wimbledonu neměl podle předpokladů větší potíže se Španělem Navarro-Pastorem. V 2. kole ho čekal o poznání silnější soupeř, Bělorus Max Mirnyi. Caňas však hlavně díky lepší mezihře vyhrál 3-1.

V dnešním duelu 3. kola je jasným favoritem Hewitt, který se přeci jen na trávě cítí lépe a jeho výkony jsou každým zápasem lepší. Caňas by měl dnes být zdatným soupeřem, ale věřím, že Hewitt potvrdí roli favorita a postoupí do osmifinále. Na postup Australana vypsala Bwin.com kurs 1,18. Zajímavý kurs 2,26 je na sázku, že se budou v zápase hrát 4 sety, což je myslím reálné.

Reklama