Hlavní obsah

Udrží Hamilton vedení v seriálu MS?

Eurotip.cz

Osmým závodem dnes pokračuje seriál mistrovství světa Formule 1. Britský jezdec Lewis Hamilton při své premiéře ve Formuli 1 je překvapivě ve vedení celého seriálu o deset bodů před týmovým kolegou, Španělem Fernandem Alonsem.

Článek

Hamilton v sedmi závodech získal skvělých 58 bodů. Druhý Alonso má na kontě bodů 48. Jezdce stáje McLaren Mercedes pronásledují již tradičně vozy Scuderio Ferrari. Třetí Brazilec Filipe Massa ztrácí na vedoucího Brita už devatenáct bodů, další v pořadí, Fin Kimi Räikkonen je o dalších sedm bodů vzadu.

Vedoucí jezdec seriálu dnes bude útočit na další vítězství po startu v sevření dvou Ferrari. Ovšem Hamilton je znám svými dobrými starty. Na druhou stranu, McLaren ve Francii vyhrál naposledy v roce 2000. Postaral se o to David Coulthard. Pole position na okruhu Magny Cours pro Mercedes získal naposledy Mika Häkinnen v roce 1998. Dnes jsou tedy favority spíše vozy italské stáje Ferrari.

„Zatím to pro nás byl dobrý víkend a už v Silverstone jsme dokázali, že se naše auto zlepšilo,“ řekl Massa. „Ukázali jsme, že zde budeme bojovat o nejvyšší příčky. A i když to bylo těsné, jsem si jistý, že zítra budeme mít dobrý vůz.“ Massa dále varoval, že volba pneumatik bude pro zítřejší závod klíčová. „Ve svém prvním kole jsem jel dobře a čekal jsem zlepšení, ale na měkkých pneumatikách vždy jedete na hraně. A pokud to přeženete, ztratíte desetinu sekundy, kterou nezískáte zpátky.“

Překvapivě ze čtvrté pozice do závodu odstartuje polský jezdec Robert Kubica. Ten měl v šestém závodě ošklivě vypadající nehodu, ze které však vyvázl pouze s nataženými vazy v kotníku. Po vynechaném závodu v Indianopolis však vypadá nejen po psychické stránce v dobrém stavu a dnes může útočit na stupně vítězů.

Z třetí řady dnes odstartují oba vozy Renaultu, který obhajuje vítězství z posledních dvou let v Poháru konstruktérů. „Tento výsledek ukazuje, jakého pokroku jsme dosáhli s novými díly, které jsme sem dovezli. Cítím se velmi dobře a je vidět, že jsme se vedoucím týmům trochu přiblížili. Je pro mě velmi motivující být s týmem v těchto chvílích a vidět, jak se závod od závodu zlepšujeme díky tvrdé práci v továrně i na dráze. Víme, že máme potenciál ještě pro lepší výkony. Ráno jsem bojoval s neotáčivostí vozu a dokonce i během první části kvalifikace. Moji inženýři odvedli ohromnou práci v nastavení a auto se díky nim hodně zlepšilo. Moje finální kolo bylo čisté a páté místo je pro nás dobrá výchozí pozice pro závod, protože máme dobrou strategii. Těším se na závod.“ řekl nadšeně Fisichella.

Až z desátého místa dnes odstartuje Fernando Alonso, který měl v průběhu kvalifikace problémy s vozem. Mistr světa se po problémech do kvalifikace už nevrátil. To pro něj v tu chvíli znamenalo start z desátého místa a navíc, protože postoupil do finále kvalifikace, neměl možnost dotankovat libovolné množství paliva pro závod a tedy si vybrat strategii.

Hlavně díky startu z prvního místa je dnes favoritem závodu Brazilec Filipe Massa. Na jeho vítězství je vypsán kurs 2,10. Pokud by však Hamilton prokázal své dobré starty, dostal se před Brazilce a nikoho před sebe nepustil, výherní by byl kurs 2,80. Pokud si myslíte, že se do čela dokáže dostat Fernando Alonso z desáté příčky, vsaďte si u Bwin.com tuto příležitost s kursem 10,00.

Reklama