Hlavní obsah

Rozjetý Seattle se dnes rozloučí s Torontem

Eurotip.cz

Nejlepší sezonu za poslední čtyři roky zažívají baseballisté Seattlu. Mariners mají nyní na svém kontě sedm výher v řadě; díky nim se přiblížili LA Angels, kteří zatím kralují Západní divizi Americké ligy. Potěší Seattle své fanoušky i dnes v utkání s Torontem?

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Pokud si chce příznivec Mariners zavzpomínat na zlaté časy svého týmu, musí v novinách zalistovat až na začátek 21. století. Tehdy pod vedením trenéra Pinielly, současného kouče Cubs, dokázali vyhrát přes 100 utkání základní části a i když Světovou sérii nezískali, měli určitě přinejmenším respekt soupeřů. Ten se po Piniellově odchodu postupně vytrácel. Ještě v sezoně 2003/2004 skončili Mariners s bilancí 93-69 a jen těsně nedosáhli na play off. Od té doby to ale s nimi šlo s kopce - v dalších třech sezonách skončili pokaždé na úplném dně své divize. To se ale, jak se zdá, změnilo. Podceňovaný Seattle se nyní rozjel a s bilancí 44-33 už na Angels příliš neztrácí. Jeho formu nyní odnesly Pittsburgh a Cincinnati, kteří v sériích hraných na tři zápasy s Mariners pokaždé jednou uspěli a dvakrát prohráli, poté Boston, který třikrát kapituloval, a nyní i Toronto, jež Seattlu podlehlo nejprve 3-5 a poté 3-8. Úkol zastavit motivované pálkaře Blue Jays dnes v Seattlu dostane zkušený Jeff Weaver. Tomu se na rozdíl od jeho týmu vůbec nedaří; v polovině května měl na svém kontě šest velmi nepovedených zápasů a pochopitelnou bilanci 0-6 a navíc se dostal na listinu zraněných hráčů poté, co si poranil rameno. Katastrofální sezona se ale v tomto momentu, jak se zdá, obrátila: po měsíční absenci odházel zatím čtyři zápasy s bilancí 4-2, přičemž jedenáct dní staré utkání s Pittsburghem, v němž vydržel na hřišti celých devět směn a nepustil jediný oběh, se určitě řadí mezi nejpovedenější v celé jeho kariéře.

Proti Torontu se ovšem Weaverovi nikdy příliš nedařilo - z patnácti utkání si odnesl bilanci 5-9 a nelichotivý průměr 5.68 bodů na zápas. Uvidíme, jestli bude historie platit i nyní. Momentálně se totiž Blue Jays příliš dobře nevede. Poté, co na začátku tohoto týdne vyhráli čtvrtý zápas v řadě, kapitulovali s Minnesotou, den nato ji sice porazili 5-4, ovšem další den s ní znovu prohráli a následně nezvládli ani dva duely se Seattlem. Torontu se proto velmi hodí, že dnes může na kopec poslat nadhazovače Shauna Marcuma. Pětadvacetiletý hráč je letos spolu s veteránem Royem Halladayem nejspolehlivějším členem rotace Blue Jays. Marcum až do poloviny května hrál jen jako součást bullpenu, to znamená, že nastupoval až v pozdějších směnách. Poté ho ale klub nechal také zápasy zahajovat. A vyplatilo se. Tampě během šesti směn nejen, že nepovolil žádný oběh, nepovolil jí dokonce ani jediný odpal. Z dalších osmi zápasů se mu potom nepovedly jen dva a ani v nich neprohrál; v posledních čtyřech utkáních potom zářil, když během téměř 28 směn povolil soupeřům dohromady pouhých pět oběhů.

Na Seattle Marcum ještě letos nenarazil a jeho první konfrontace s rozjetým soupeřem bude určitě zajímavá. Lepší nadhazovač je dnes na straně hostujícího Toronta, ovšem domácí Mariners mají vynikající formu. Bookmakeři proto zápas považují za naprosto vyrovnaný a na oba soupeře vypsali kurs 1.91.

Reklama