Hlavní obsah

Gasquet po letech narazí na Tsongu

Souboj dvou mladých Francouzů dnes uvidí dvorce v londýnském Wimbledonu. Ve čtvrtém kole se tu utkají Richard Gasquet a Jo-Wilfried Tsonga.

Foto: ATP Tour

Areál All England Clubu

Článek

Dvaadvacetiletý Tsonga už dříve dokázal, že tráva je povrch, který mu sedí. V roce 2003 se v juniorce Wimbledonu dokázal dostat až do semifinále a rok nato už mezi dospělými jako kvalifikant vyhrál challenger v Nottinghamu. Potom se na trávě dlouho neukázal, až letos. A formu před Wimbledonem si načasoval ideálně. Tsonga se nejprve objevil na challengeru v Surbitonu, kde si dokázal poradit s Niemeyerem, Mayem, Fallou, Guccionem a ve finále i s Chorvatem Karlovičem. Na následném turnaji ATP Queens Club poté prošel kvalifikací, v prvním kole porazil Dána Plesse a ve druhém potom zastavil bývalého wimbledonského vítěze Lleytona Hewitta. Jeho vítěznou sérii na trávě zastavil až ve třetím kole Chorvat Cilič. Ve Wimbledonu ovšem Tsonga nastartoval novou sérii, která budí respekt: v prvním kole narazil na krajana Benneteaua, od kterého si nenechal vzít ani set, ve druhém potom rovněž ve třech setech přehrál Ekvádorce Lapenttiho a ve třetím znovu bez ztráty sady porazil Feliciana Lopeze.

Dnes Tsonga narazí na dalšího Francouze, o rok mladšího Richarda Gasqueta. Mezi dospělými se krajani spolu neutkali, z dob juniorek s ním má ale Tsonga nevyřízené účty - v letech 2001 a 2002 proti sobě nastoupili třikrát a pokaždé se radoval Gasquet. Tomu se přechod mezi dospělé povedl určitě lépe než jeho dnešnímu soupeři; na svém kontě už má mnoho cenných skalpů, včetně Federerova, a také už několik turnajových vítězství. A přestože Gasquetovi asi nejvíc sedí antuka, dokázal uspět také na trávě - před dvěma lety dokázal v Nottinghamu porazit vyhlášené travaře a k titulu dokráčel se ztrátou jediného setu a o rok později zdejší vítězství obhájil, aniž by ztratil jedinou sadu. Letos ho na stejném turnaji dokázal zastavit ve třetím kole další Francouz Clement, ovšem ve Wimbledonu zatím Gasquet neměl žádné problémy: v prvním kole porazil 6-3 6-4 6-4 Bohdana Ulihracha, ve druhém mu nevzal set ani rozjetý krajan Mahut a stejně lehce si ve třetím kole poradil i s dalším Francouzem Rogerem-Vasselinem.

Ačkoli formu mají oba tenisté, za favorita duelu považují bookmakeři Gasqueta, na kterého vypsali kurs 1.33. Pokud se domníváte, že Tsonga oplatí svému soupeři dávné prohry a zvítězí, můžete si vsadit na outsidera v kursu 2.78.

Reklama