Hlavní obsah

Domácí atletické mistrovství ochudila zranění

OLOMOUC

Poprvé v historii přivítala atletický šampionát hanácká metropole Olomouc. Třídenní program přinesl jeden český rekord kladivářky Vrbenské, ale žádný další limit pro mistrovství světa v Paříži. Kvalita mistrovství do značné míry utrpěla neúčastí řady českých špičkových atletů.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Tyčkař Adam Ptáček zvítězil na domácím šampionátu v Olomouci výkonem 560 centimetrů.

Článek

Kromě Železného, jenž se domácího šampionátu tradičně neúčastní, chyběli ze zdravotních důvodů překážkář Mužík, trojskokanka Kašpárková, dálkař Lampart, tyčkař Janáček, půlkařka Formanová a oštěpařka Tomečková, která čeká koncem roku dvojčata.

Limity pro srpnový světový šampionát, které byly pro mnoho atletů důležitější než tituly, zůstaly v Olomouci nepřekonány. Některým závodníkům vadily povětrnostní podmínky, k nimž se v neděli přidal déšť, jiní si zase stěžovali na zdravotní potíže. Šéftrenér atletické reprezentace Václav Fišer neočekavá, že by se udělovaly divoké karty, a tak mají závodnící na plnění požadovaných kritérií čas do 11. srpna.

Vrbenská potřetí překonala rekord

Dobrou formu potvrdili atleti, u nichž se doufá, že by v Paříži mohli bojovat o medaile. Tyčkařka Hamáčková útočila na český rekord 465 cm, diskařka Pospíšilová opět překonala pětašedesátimetrovou hranici, Ptáček v tyči skočil 460 cm a pochvaloval si rostoucí formu.

S nadějí vzhlíží k Paříži i kladivářka Lucie Vrbenská, která letos již třikrát zlepšila český rekord: "Moje současná forma by měla stačit na postup do finále, na medaili bude třeba hodit aspoň 71 metrů," odhaduje svěřenkyně Milana Horáka.

Nástup mladých talentů

Příjemným faktem je i nástup mladé generace. Osm titulů si z Olomouce odvezli atleti, kteří mohou startovat na letošním ME do 22 let. Osmnáctiletý výškař Bába, který v pátek v Římě skočil 225 cm a druhý den ještě o dva centimetry více, se může zúčastnit dokonce i juniorského šampionátu do 19 let.

"Právě na něj se teď budu chystat, dám přednost přípravě před mítinky," nastiňuje svůj nejbližší program vítkovický atlet. Z. Hejnovou navíc o titul na čtvrtce překážek pravděpodobně připravil pouze zlatý start na MS do 17 let, které proběhlo ve stejném termínu v kanadském Sherbrooke.

Některé disciplíny jsou naopak v českých podmínkách výrazně na ústupu. V Olomouci přítomná Helena Fibingerová mohla jen smutně sledovat, jak v ženské kouli stačí na zlato přehodit patnáct metrů, v mužském disku bez větších potíží postoupila do užšího finále atletická legenda Gejza Valent, který letos oslaví padesát let a podobných příkladů by se našlo více.

Reklama