Hlavní obsah

Pokoří Baghdatis i Davyděnka?

Wimbledon je ve velkém skluzu, dnes jsou na programu teprve osmifinálové duely, které by se za normálních okolností hrály hned v úvodu druhého hracího týdne. V jednom z nich změří své síly Rus Davyděnko a Kypřan Baghdatis.

Článek

Jihoevropan vstoupil do letošní sezony hůře než do té loňské, kdy byl ve finále Australian Open. Postupně se ale zlepšoval, z čehož pramenily úspěchy; triumfoval na turnaji v Záhřebu, finále si zahrál v Marseille, semifinále v Mnichově a ve čtvrtfinále skončil v Sydney a Doha. Silnou stránkou momentálně 16. hráče světa je to, že umí hrát velmi dobře na každém povrchu, což dokázal i na Roland Garros, kde dokázal přehrát několik dobrých hráčů a vypadl až s Rusem Andrejevem.

Svou výbornou formu si Baghdatis přenesl i na trávu, na které před Wimbledonem absolvoval turnaj v německém Halle. Konečnou mu zde vystavil až ve finále český tenista Tomáš Berdych, jenž se tak radoval vůbec ze svého prvního travnatého triumfu v kariéře. O Baghdatisovi se ví, že je na trávě velice silný, což dokázal přesně před rokem v Londýně, kdy se dokázal probojovat až do semifinále, kde podlehl Nadalovi. Uspět na Britských ostrovech chce určitě i letos a zatím jde tomuto cíli naproti; shodně 3:1 na sety uspěl nejdříve s Ernestsem Gulbisem a následně i Nicolasem Devilderem. Ve 3. kole si hladce 3:0 na sety poradil s Davidem Nalbandianem, kterému ve třetím setu dokonce uštědřil kanára.

Dnes narazí na hráče, který je v žebříčku ATP ještě výše než všichni jmenovaní. Je jím 26letý Rus Nikolaj Davyděnko, který má letos prozatím bilanci 32 vítězství a 16 porážek. Rodák z Ukrajiny reprezentující Rusko slavil ve své kariéře celkem 10 turnajových titulů, ale letos se prozatím nikde neprobojoval ani do finále. Nejvíce se mu dařilo na podnicích v Rotterdamu, Doha a Římě, kde skončil v semifinále.

Mezi nejlepší smičku se sice dostal na Australian Open, ale tam nestačil v pětisetové bitvě na Němce Haase. Na druhém grandslamu v Paříži to bylo o něco lepší - vypadl až v semifinále s Federerem.Na trávu vstoupil vítězstvím s Jurgenem Melzerem, ale jeho putování turnajem v Halle skončilo hned v dalším kole - stopku mu vystavil domácí Mayer. Tráva není pro Davyděnka zdaleka silný povrch, přesto na Wimbledonu prozatím nenašel přemožitele; v předchozím kole dokonce uštědřil výprask Gaelu Monfilsovi.

I přes to je dnes podle bookmakerů společnosti bwin Rus mírným outsiderem zápasu s kursem 2.34 na jeho vítězství. Sázka na to že do dalšího kola postoupí kyperský tenista je oceněna kursem 1.46.

Reklama