Hlavní obsah

Berdycha čeká ve čtvrtfinále Nadal

Před branami semifinále už je ve Wimbledonu český tenista Tomáš Berdych. Turnajová sedmička se dnes o postup do něj utká se Španělem Nadalem.

Článek

Ačkoli ve čtvrtfinále slavného turnaje čeká Berdycha světová dvojka, nemusí český hráč vůbec uvažovat poraženecky. Na rozdíl od Nadala je jeho hra jako stvořená pro rychlejší povrchy a jako jeden z mála lidí na světě má se Španělem kladnou bilanci. Dvakrát s ním sice prohrál, v roce 2005 a letos v Monte Carlu, to ale bylo pokaždé na antuce, kde Nadal v těchto letech naprosto dominuje. Na tvrdém povrchu v Cincinnati a v Torontu Berdych dokázal uspět a na halovém turnaji v Madridu loni dokonce Nadala porazil 2:0 na sety. Na trávě navíc letos prokazuje fantastickou formu. Před Wimbledon absolvoval Berdych jedinou ostrou zkoušku v německém Halle, kde nenašel přemožitele; po dvousetových výhrách nad domácím Kieferem a Santorem proti němu nenastoupil Rus Južnyj, v semifinále znovu bez ztráty setu porazil Jarkka Nieminena a svou cestu za titulem korunoval finálovým vítězstvím 7-5 6-4 nad Baghdatisem. Podobně se mu nyní daří i ve Wimbledonu. V prvním kole mu příliš dlouho nevzdoroval Chilan Massu, nebezpečného Francouze Llodru porazil Berdych 3-1 na sety, opět vítěznými tie-breaky udolal ve třetím kole Leeho z Koreji a v osmifinále si český hráč poradil i se zkušeným Švédem Bjorkmanem.

Špatně si ale na trávě - pro někoho možná překvapivě - nevede ani jeho dnešní soupeř. Rafael Nadal je samozřejmě zdaleka nejnebezpečnější na antuce, ale svůj talent už potvrzuje i na rychlém povrchu. Ještě před dvěma lety nestačil v prvním kole turnaje v Halle na domácího Waskeho a ve Wimbledonu následně vypadl ve druhém kole. Loni se mu osudným téměř stalo znovu druhé kolo, kde s Američanem Kendrickem prohrával 0-2 na sety a třetí sadu měl rozhodnout tie-break. Ten Španěl získal pro sebe a celý zápas pak dokázal otočit. To Nadala tak nabudilo, že od této chvíle dokráčel až do finále bez ztráty setu, který mu nedokázali vzít Andre Agassi, Labadze, Nieminen a v semifinále ani Baghdatis. Zastavil ho až král travnatého povrchu a světová jednička Roger Federer, jehož sladká pomsta měla konečný výsledek 6-0 7-6 6-7 6-3. Ani letos není Nadalova cesta turnajem bez komplikací. Po úvodních vítězstvích nad Američanem Fishem a Wernerem Eschauerem se ve třetím kole dlouho trápil s Robinem Soderlingem. Zápas, jehož průběh narušoval déšť, dokázal Španěl získat pro sebe v pátém setu, který vyhrál 7-5. V ještě mnohem horší situaci byl Nadal v osmifinále, kde s Rusem Južnym prohrával 0-2 na sety, poté ovšem turnajová dvojka zabrala a zbylé sady získala v poměru 6-1 6-2 a 6-2.

Ačkoli Berdych na Nadala hrát umí, považují bookmakeři za favorita Španěla, na kterého vypsali kurs 1.52. Myslíte si, že na rychlém povrchu znovu uspěje český tenita? Potom si vsaďte na něj, kurs je 2.20.

Reklama