Hlavní obsah

Švédsko: Vicemistr dnes přivítá obhájce titulu

IF Elfsborg se v loňské sezoně švédské ligy radoval po páté v historii a dlouhých 45 letech z titulu mistra nejvyšší domácí soutěže. Ve Švédsku se hraje ve formátu jaro - podzim a před pár měsíci tedy teprve začala sezona nová. V té patří Elfové opět k hlavním aspirantům na titul. Stejné ambice má i druhý celek loňské sezony - AIK Stockholm.

Foto: Jiří Reichl

Ilustrační foto - fotbal

Článek

Klub ze Solna (severní Stockholm) patří mezi nejvýraznější mužstva celé švédské historie - na kontě má už 10 titulů pro mistra ligy. V poslední době se mu však moc nedařilo, což vyvrcholilo v roce 2004, kdy dokonce sestoupil do nižší soutěže. O rok později (loni) se ale dokázal vrátit zpět a hned bojovat o titul - ten mu utekl nakonec o pouhý bod. Přesto se dá tento výsledek jasně považovat za úspěch a také za náznak, že se AIK vrátí do své slavné éry, která v roce 1998 vrcholila titulem a následnou účastí v Lize mistrů, kde se střetlo s Arsenalem, Barcelonou a Fiorentinou.

Do letošní sezony však svěřenci Rikarda Norlinga nevstoupili nejlépe, ale v poslední době se jejich výkony zlepšili a propracovávají se tabulkou výše - na samotné čelo ztrácí v tuto chvíli 7 bodů. Za zmínku jistě stojí jejich aktuální série neporazitelnosti, která čítá čtyři zápasy. Avšak pouze v tom posledním si černobílí připsali vítězství - v poměru 2:0 přehráli nováčka z Trelleborgu.

Dnes je čeká o poznání kvalitnější soupeř a to hned loňský rival v boji o titul. Elfsborg vstoupil do sezony v duchu remíz - v pěti úvodních zápas hrál nerozhodně hned čtyřikrát. Od té doby ale především vítězí, díky čemuž je v tuto chvíli na třetí příčce tabulky. Poslední kolo ale nevyšlo svěřencům Magnuse Haglunda podle představ - debakl 0:3 jim uštědřil konkurenční Halmstad. Dnes tak mají hráči z města Boras rozhodně co napravovat. Di Gule, jak se jim přezdívá, mají i letos ty nejvyšší ambice, i když většinu kádru tvoří domácí fotbalisté. Výjimkou je mladý (23) Francouz Leandre Griffit a ještě o dva roky mladší Angličan Leandre Griffit.

Podle bookmakerů společnosti bwin nemá tento zápas žádného výraznějšího favorita - na vítězství AIK si můžete vsadit s kursem 2.50. Jestliže si myslíte, že utkání dospěje do nerozhodného konce, poté využijte sázky na remízu s kursem 3.00 rovné. Na hosty najdete u stejné společnosti kurs 2.70.

Reklama