Hlavní obsah

IFK Goteborg hostí v dohrávce Helsingborg

Eurotip.cz

Třinácté kolo švédské nejvyšší fotbalové soutěže dnes pokračuje soubojem IFK Goteborgu s Helsingborgem. Domácí IFK by si letos konečně chtěli zase připsat nějaký ten úspěch, Helsingborg nemá po úspěšné loňské sezoně rozhodně nižší ambice.

Foto: reprofoto

Fotbal (ilustrační foto)

Článek

Celkem 17 pohárů pro mistra ligy má ve své sbírce IFK Goteborg, díky tomu je vůbec nejúspěšnějším klubem švédské historie. V poslední době však tuto pověst zdaleka nenaplňuje. V sezoně 2004 skončil třetí, o rok později druhý, čímž trochu napravil slabé předchozí ročníky, ale loni byl opět až osmý. Mistrovský titul naposledy slavil před 10-ti lety, což se jistě fans modrobílých moc nelíbí.

Letos IFK vyhlásilo jako už každoročně útok na titul. Úvod sezony to opravdu naznačoval, ale v poslední době se vše vrátilo do starých kolejí. Během minulých čtyř kol získali svěřenci trenéra Jonase Olssona pouze tři body za těsné domácí vítězství s Kalmarem (3:2). Následně podlehli Hammarby a vrchol přišel před týdnem doma s Malmo (1:2).

Dnes mají tak Blavitt co napravovat s Helsingborgem. Ten byl loni velmi silný doma - na svém stadionu prohrál za celou sezonu pouze jednou. Letos však v tomto duchu vůbec nepokračuje - v šesti domácích zápasech si už připsal dvě porážky a jednu remízu. Na vítěznou vlnu se svěřenci Stuarta Baxtera vrátili před týdnem v Trelleborgu, kde zvítězili po přestřelce 2:3.

Tento tříbodový úspěch následně potvrdili před vlastními fanoušky - 4:2 porazili Hammarby. I jednu z branek se postarala bezesporu největší hvězda mužstva, světoznámý kanonýr a bývalý hráč Manchesteru nebo Barcelony - Henrik Larsson, který do klubu, jenž ho poprvé zviditelnil před celou Evropou zamířil zpět před pár měsíci.

Napravit si domácí reputaci dnes pro muže kolem Larssona nebude jistě nic jednoduchého, Hammarby totiž neztrácejí kontakt se špicí a to především díky domácím výsledkům. Na svém útulném stadionu letos odehrály šest zápasů, bodově naprázdno vyšly pouze z toho s Elfsborgem, který na Söderstadion zvítězil nejtěsnějším možným výsledkem. V ostatních domácích soubojích nenašli svěřenci trenéra Tonyho Gustavssona sobě rovného protivníka - skóre 13:2 hovoří za vše.

Podle bookmakerů společnosti bwin jsou šance obou celků v dnešním zápas poměrně vyrovnané - na vítězství IFK si můžete vsadit s kursem 2.30. Jestliže si ale myslíte, že utkání dospěje do nerozhodného konce, poté využijte sázky na remízu s kursem 3.20. Na hosty najdete u stejné společnosti kurs 3.00 rovné.

Reklama