Hlavní obsah

Vaňkovi stojí v cestě do třetího kola Monfils

Světového hráče číslo pět zdolal v prvním kole turnaje ve švýcarském Gstaadu Francouz Gael Monfils. Po výhře nad Davyděnkem dnes narazí na Jiřího Vaňka, který porazil Monfilsova krajana Serru.

Článek

Podnik v Gstaadu je od března teprve druhým turnajem ATP, jehož hlavní soutěže se Vaněk účastní. Na začátku roku zkoušel Čech štěstí na rychlejších površích, podobně jako v dřívějších letech bez většího úspěchu. Ožít měl až na své oblíbené antuce, ani na ní se mu ale nijak nedařilo. Dokonce ani poté, co začal objíždět challengery - až do turnaje v Praze se nikdy nedostal přes třetí kolo. Na Štvanici se přes Hernycha, Sluitera, Jusku a Navarra-Pastora dostal po dvou letech znovu do finále. A znovu pro něj nedopadlo dobře, v tie-breaku třetího setu totiž nestačil na mladého Dušana Lojdu. Po krátkém účinkování na French Open a v Prostějově o sobě dal znovu vědět na challengeru v Luganu, kde byl znovu velmi blízko titulu - zápas s Eschauerem dotáhl opět do třetí sady, v níž ve zkrácené hře uspěl Rakušan. S Braunschweigem a Turínem se rozloučil velmi rychle, zdá se ale, že v Gstaadu se znovu dostal do formy; v kvalifikaci si totiž bez ztráty setu poradil s Guenatem a Američanem Armandem a v prvním kole daroval Serrovi pouhých pět gamů.

Serra ovšem neprožívá nijak dobré období, na rozdíl od soupeře, který Vaňka čeká dnes. Gael Monfils si na rozdíl od českého tenisty už letos jeden úspěch připsal, kddyž na tvrdém povrchu v americkém Sunrise dokázal porazit všechny, kdo mu stáli v cestě. Přechod na evropskou antuku nebyl nijak jednoduchý. V Monte Carlu, Estorilu a Římě vypadl v prvních kolech, semifinále challengeru v Záhřebu ovšem dávalo tušit, že se konečně začíná zvedat. A turnaj v Portschachu to potvrdil - Monfils porazil postupně Querreyho, Leea, Roddicka a Hewitta a nestačil až ve finále na Juana Monaca. Po French Open se objevil na třech travnatých turnajích. Nikde se nedostal dál než do třetího kola, aby se nyní vrátil na antuku. A návrat to byl úspěšný. V Gstaadu mu los prvního kola poslal do cesty nasazenou jedničku Davyděnka. Francouz nasázel svému soupeři 16 es, dokázal odvrátit 16 z 19 breakballů a poté, co zápas přerušil déšť za stavu 3-6 6-4 5-5, vzal hned v další hře Davyděnkovi servis, aby třetí set získal v poměru 7-5.

I toto cenné vítězství dnes staví Monfilse do pozice jasného papírového favorita, na kterého vypsali bookmakeři kurs 1.14. Myslíte si, že Vaněk dokáže svého soupeře zaskočit? Potom si vsaďte na Čecha, kurs je 4.27.

Reklama