Hlavní obsah

Gstaad: Souboj dvou Francouzů

Francouzští fanoušci si dnes ve Švýcarsku jistě přijdou na své. Na programu zdejšího tenisového turnaje je totiž souboj mezi Paulem Henri Mathieuem a Gaelem Monfilsem.

Článek

Celkem podařenou sezonu letos prožívá v tuto chvíli 28. hráč světa - Paul-Henri Mathieu. Na okruhu ATP odehrál 44 utkání, z nichž vyhrál hned 30 soubojů. Na hardu svěřenec kouče Thierry Championa letos nezaznamenal žádné výrazné úspěchy; nejvíce se mu dařilo na turnaji v Sydney, kde skončil na raketě svého krajana Gasqueta ve čtvrtfinále. Ve velkém stylu sice vstoupil do turnaje ATP Masters Series v Miami, když s přehledem po setech dvakrát 6:1 vyřadil Vliegena, v dalším kole uštědřil kanára Melzerovi a poté k překvapení všech tenisových nadšenců porazil ve dvou setech i Fernanda Gonzaleze, ale jeho pouť turnajem skončila v dalším zápase na raketě Andy Murraye.

Tak úspěšný zdaleka nebyl na úvodním antukovém turnaji v Monte Carlu, kde se opět potkal s Vliegenem, ale tentokrát mu podlehl. Ve skvělém světle se naopak rodák ze Štrasburku předvedl na následném podniku v Casablance, kde nenašel žádného přemožitele a radoval se ze svého třetího titulu na okruhu ATP v kariéře. Dařilo se mu i v portugalském Estoril, kde skončil v semifinále. Daleko se rovněž probojoval před 14 v Hamburku, tam skončil ve čtvrtfinále na raketě Gonzaleze. Na Roland Garros se rovněž ukazoval v dobrém světle, ale ve třetím kole vypadl s Andrejevem. O kolo dále se možná trochu překvapivě probojoval na Wimbledonu, ale na Roddicka už v osmifinále nestačil. V Gstaadu se nyní vrátil k antuce a prozatím se mu vede dobře, i když ve druhém kole postoupil přes Feliciana Lopeze jen díky vyhranému tiebreaku třetího setu.

Dnes ho čeká soupeř mluvící stejným jazykem - Gael Monfils. Tento Francouz je momentálně 57. hráčem světa. Pravděpodobně by byl výše, avšak zranění mu nedovolila letos odehrát doposud zdaleka takové množství turnajů, jaké by si určitě představoval. Na tvrdém povrchu startoval jen zřídka a i díky tomu nezaznamenal žádný úspěch. Sezona tak pro něj prakticky začala až na antuce, na které také vyhrál první letošní zápas - v kvalifikaci rakouského podniku v Portschachu.

V hlavní soutěži se mu poté velmi dařilo a nakonec prohrál až ve finále s Juanem Monaco. Od té doby předvádí velmi dobrou hru, která nese ovoce. Na French Open si poradil s Olivierem Rochusem a překvapivě i Juanem Ignaciem Chelou. Ve třetím kole sice nestačil na Davida Nalbandiana, přesto zanechal za svými výkony jistě pozitivní dojem. V dobrém světle se následně předvedl i na Wimbledonu, kde si poradil s T. Johanssonem a Vliegen, vypadl až ve třetím kole s Davyděnkem. Monfils však nečekal dlouho a Rusovi tuto porážku vrátil. Hned v úvodním kole probíhajícího podniku v Gstaadu porazil turnajovou jedničku ve třech setech, včera si poradil hladce s Jiřím Vaňkem.

Ve vzájemném duelu se oba hráči prozatím nesetkali. Dnešním favoritem bookmakerů společnosti bwin je mladší z Francouzů, na Monfilse si můžete vsadit s kursem 1.67. Věříte-li zkušenějšímu rodákovi ze Štrasburku, potom si vsaďte na jeho postup do dalšího kola s kursem 1.95.

Reklama