Hlavní obsah

Štěpánka čeká Brit Bogdanovic

Vynikající týden zažil po dlouhé době tenista Radek Štěpánek. Český hráč se v Gstaadu dostal až do semifinále. Podobného úspěchu bude chtít dosáhnout i na betonech v Los Angeles, kde se dnes představí proti Britu Bogdanovicovi.

Článek

Na podobný úspěch, jaký měl v Rakousku, čekal Štěpánek už přes rok. Loni ve Wimbledonu se dostal až do čtvrtfinále, kde po pětisetové bitvě podlehl Švédu Bjorkmanovi. To pro něj byl poslední turnaj sezony, do dalších zápasů ho tehdy nepustilo zranění. Začátek letošního roku poté vypadalo slibně; na exhibice v Kooyongu porazil Gonzaleze a Ljubičiče a se světovou jedničkou Federerem prohrál nejtěsnějším možným rozdílem 6-7 7-6 6-7. Na Australian Open se poté Štěpánek prokousel ještě do třetího kola, kde nestačil na Španěla Ferrera, a pak už to šlo s českým tenistou s kopce. Na žádném z dalších turnajů se neprobojoval do druhého kola, nepomohl mu ani přechod na antuku, kde mívá Štěpánek nejlepší výsledky, na trávě poté vypadl v Londýně ve druhém kole a s Wimbledonem se rozloučil hned na úvod. Na světovém žebříčku tak vypadl z první stovky a právě to jako by ho nakoplo: v Gstaadu se prokousal kvalifikací, aby v hlavní soutěži porazil Čiliče, silného Kohlschreibera a ve čtvrtfinále i Francouze Gicquela. Nestačil až v semifinále na pozdějšího vítěze turnaje, Francouze Mathieuho.

Nyní se Štěpánek představí na prvním podniku seriálu US Open Series, který se odehraje v Los Angeles. Los mu do prvního kola poslal Alexe Bogdanovice, který na tom - co se týká formy - není příliš dobře. Brit se, stejně jako Štěpánek, většinu letošní sezony trápil. Začátek roku se mu nevyvedl, přes třetí kolo se nedokázal dostat ani na turnajích ATP, ani na challengerech. Změna přišla až ve Valencii, kde dokázal na místním challengeru triumfovat, a o týden později se na domácím turnaji v Cardiffu dostal až do finále. Tím ale Bogdanovicova letošní hvězda znovu zhasla. Od té doby se trápí a nepomohl mu ani přechod na trávu, jeho možná vůbec nejsilnější povrch - se Surbitonem se loučil ve druhém kole, v Londýně ve třetím ještě srdnatě bojoval s Roddickem, kterému podlehl 6-4 6-7 4-6, v Nottinghamu, Wimbledonu a Newportu se ale nedokázal dostat přes první kolo, což je na travaře jeho zkušeností na pováženou.

Štěpánkovi se obvykle na amerických betonech příliš nedaří, bookmakeři ho ale přesto považují za jasného favorita, na kterého vypsali kurs 1.19. Myslíte si, že Bogdanovic prolomí prokletí prvního kola a dnes zvítězí? Pak si vsaďte na něj, kurs je 3.69.

Reklama