Hlavní obsah

Vaněk narazí opět na Monfilse

Stejně jako minulý týden v Gstaadu se dnes ve druhém kole stuttgartského tenisového podniku střetnou Jiří Vaněk a Gael Monfils. Ve Švýcarsku potvrdil Francouz roli favorita, povede se mu to i nyní?

Článek

Gael Monfils je momentálně 56. hráčem světa. Pravděpodobně by byl výše, avšak zranění mu nedovolila letos odehrát doposud zdaleka takové množství turnajů, jaké by si určitě představoval. Na tvrdém povrchu startoval jen zřídka a i díky tomu nezaznamenal žádný úspěch. Sezona tak pro něj prakticky začala až na antuce, na které také vyhrál první letošní zápas - v kvalifikaci rakouského podniku v Portschachu.

V hlavní soutěži se mu poté velmi dařilo a nakonec prohrál až ve finále s Juanem Monaco. Od té doby předvádí velmi dobrou hru, díky které má i výsledky. Na French Open si poradil s Olivierem Rochusem a překvapivě i Juanem Ignaciem Chelou. Ve třetím kole sice nestačil na Davida Nalbandiana, přesto zanechal za svými výkony jistě pozitivní dojem. V dobrém světle se následně předvedl i na Wimbledonu, kde si poradil s T. Johanssonem a Vliegen, vypadl až ve třetím kole s Davyděnkem. Monfils však nečekal dlouho a Rusovi tuto porážku vrátil. Hned v úvodním kole podniku v Gstaadu porazil turnajovou jedničku ve třech setech, ale konečnou mu vystavil krajan Mathieu. Se silným soupeřem se střetl i na úvod v Německu, a stejně jako Švýcarsku odcházel ze souboje jako vítěz - odnesl to Španěl Robredo.

Dnes ho čeká papírově o poznání slabší soupeř. Vaněk nepatří, ani nikdy nepatřil mezi světovou tenisovou elitu, nejvýše byl v roce 2000 - 74. na světě. V tuto chvíli bohužel nepatří ani do první stovky, když mu k ní chybí 17 příček. Avšak není se čemu divit, na okruhu ATP toho v roce 2007 totiž doposud moc nenahrál - celkem 11 zápasů. Hned 8 z nich ale prohrál.

Pravidelně se účastní spíše challangerů, na kterých nějaké úspěchy zaznamenal; nejvíce se mu dařilo v Praze a Luganu, kde si zahrál finále, ve čtvrtfinále byl v Marrakech. Na probíhajícím turnaji okruhu ATP ve Stuttgartu prošel hladce kvalifikací a v prvním kole si překvapivě snadno poradil s Navarro-Pastorem ze Španělska.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Monfils jasným favoritem dnešního zápasu s kursem 1.09 na jeho vítězství. Sázka na to že do čtvrtfinále postoupí český tenista je oceněna kursem 5.14.

Reklama