Hlavní obsah

Souboj mládí: Radwanská se utká se Szavayovou

Dvě talentované tenistky nastupující generace se dnes utkají ve čtvrtfinále antukového turnaje v italském Palermu. Proti osmnáctileté Maďarce Szavayové se postaví o čtvrt roku mladší Polka Agnieszka Radwanská.

Foto: Internet

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Szavayová patří mezi hráčky, které přechod z juniorského tenisu mezi dospělé zvládly skvěle. Na turnajích WTA se začala objevovat už v roce 2005, kdy jí bylo teprve šestnáct let. A nevedla si vůbec špatně - diváci v Praze si ji sice příliš neužili, vypadla už v prvním kole kvalifikace, ale o dva měsíce později už na antuce v Modeně prošla celou kvalifikací a probojovala se až do semifinále. Od té doby získala Maďarka dva tituly na turnajích nižší kategorie, triumfovala loni na tvrdém povrchu v Houstonu a letos v chorvatském Záhřebu, na svůj první titul v sérii WTA ale stále čeká. Nejblíže k němu měla doma v Budapešti, kde ji ovšem v semifinále vyřadila zkušená Argentinka Dulková. V Palermu si Szavayová v prvním kole poradila s kvalifikantkou Olaruovou lehce ve dvou setech, v dalším zápase ztratila set s Ruskou Byčkovovou, kterou nakonec porazila 6-4 4-6 6-2.

Nejlepší výsledky má Szavayová na antuce, mladá tenistka už ale dokázala, že dokáže hrát na všech površích. V roce 2005 se například mezi juniorkami dostala na trávě ve Wimbledonu až do semifinále, kde ji vyřadila pozdější vítězka turnaje. Byla jí Agnieszka Radwanská, které Maďarka může po dvou letech tehdejší porážku oplatit. Polka se začala na profesionálních turnajích pravidelně objevovat o něco později, teprve loni odehrála první plnou sezonu. Její začátky byly krušné, postupně se ale rozehrávala a ke konci sezony se například v halovém turnaji v Lucembursku dokázala dostat až do semifinále, kde nestačila na zkušenou Italku Schiavoneovou. Letos už úspěchy sbírá i na antuce: ve Fed Cupu vyhrála všechny čtyři své zápasy, přičemž dokázala porazit například Bondarenkovou nebo Pironkovou, v Istanbulu pak vypadla ve čtvrtfinále, kde vzala set Marii Šarapovové, a ze série turnajů WTA si před týdnem odskočila na podnik nižší kategorie do italské Bielly, kde si dokráčela pro turnajové vítězství. Porazila tam mimo jiné i další nadějnou hráčku Karin Knappovou a hlavně velezkušenou antukářku, další Italku Pennetaovou. Svou formu Radwanská potvrzuje i nyní v Palermu; v prvním kole dovolila Ukrajince Koryttsevové uhrát pouhých pět gamů a o moc lépe si v kole druhém nevedla ani Češka Klára Zakopalové, která Polce podlehla 3-6 4-6.

V duelu dvou osmnáctiletých tenistek věří bookmakeři víc turnajové trojce Radwanské, na kterou vypsali kurs 1.57. Myslíte si, že Szavayová dnes Polce oplatí porážku z jejich jediného vzájemného souboje? Potom si vsaďte na ni, kurs je 2.11.

Reklama