Hlavní obsah

Štěpánek se po dvou letech utká s Kieferem

Eurotip.cz

Souboj dvou bývalých hráčů světové desítky uvidí diváci v semifinále turnaje v Los Angeles. Na jedné straně kurtu bude stát Radek Štěpánek, na druhé Němec Nicolas Kiefer.

Článek

Při pohledu na vzájemné zápasy obou hráčů je zřejmé, kolik toho mají v profesionálním tenisu za sebou. Poprvé se totiž utkali už v roce 1994, kdy na juniorském Crystal Cupu v Hradci Králové vyhrál přesvědčivě Kiefer 6-0 6-4. Štěpánek musel čekat dlouhých osm let, aby Němci oplatil porážku. Povedlo se mu to dokonce před jeho vlastním publikem, v Mnichově zvítězil český hráč 6-2 6-2. To je ale zatím jediný úspěch, kterého Štěpánek proti Kieferovi dosáhl. V letech 2003, 2004 a 2005 se utkali ještě třikrát a pokaždé se radoval Němec. Třicetiletý Kiefer, kdysi čtvrtý hráč světa, ale nyní jen vzpomíná na zašlou slávu. Jeho kariéru čím dál častěji poznamenávají zranění. Loni tak sezonu ukončil už po French Open a po roční pauze se objevil až na travnatém turnaji v Halle. Tady vypadl hned v první kole s Berdychem; ve Wimbledonu porazil Volandriho a Santora, aby ve třetím kole skončil na raketě Novaka Djokoviče, a v americkém Newportu nestačil už v prvním kole na Paula Capdevilla. Poté ale přešel na hard, svůj nejsilnější povrch, a znovu připomněl, že se s ním ještě musí počítat: v Los Angeles se přes Gabašviliho, Kunitsyna a krajana Berrera dostal do semifinále bez ztráty jediného setu.

Úplně stejně se tu ale daří i jeho dnešnímu soupeři. Radek Štěpánek letos prožívá nejhorší sezonu za poslední roky. S výjimkou exhibice v Kooyongu, kde málem porazil Rogera Federera, neuhrál žádný dobrý výsledek; za zmínku stojí jeho překvapivé vítězství nad Fernandem Gonzalezem v prvním kole French Open, tam ale vypadl hned poté s domácím Rogerem-Vasselinem. Prvního úspěchu se Štěpánek dočkal až na antuce ve Gstaadu. Tady se nejprve musel probojovat do hlavní soutěže v kvalifikaci a poté ho až v semifinále zastavil Paul-Henri Mathieu, pozdější vítěz turnaje. Zdá se, jako by ve Švýcarsku Štěpánek chytil druhý dech. Během krátké doby se totiž dobře adaptoval na změnu prostředí. Na losangeleském betonu si hned na úvod poradil s Alexem Bogdanovicem, který zápas vzdal po prvním setu. Poté ho čekal šestý nasazený Mardy Fish, ani s ním se ale Štěpánek dlouho nezdržoval a do třetího kola postoupil po výsledku 6-2 6-2. Jeho spanilou jízdu poté nezastavil ani další domácí hráč Zack Fleishman; český tenista znovu nepřipustil drama a vyhrál 6-4 6-2.

Slušné formy Štěpánka si pochopitelně všimli i bookmakeři, a tak ho ani přes negativní bilanci s Kieferem nemají za outsidera zápasu. Společnost bwin dává oběma tenistům naprosto stejnou šanci. Ať už proto věříte jednomu nebo druhému, můžete si na toho, koho považujete za favorita, vsadit s kursem 1.00.

Reklama