Hlavní obsah

Starace bude bojovat o svůj první titul

Možná trochu překvapivě se do finále tenisového turnaje v Kitzbühelu probojoval pátý nasazený Juan Monaco. Z druhé strany pavouka si proklestil cestu v tuto chvíli až 46. hráč světového žebříčku Potito Starace.

Foto: merseysidesport.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

25letý rodák z apeninského poloostrova startuje v Rakousku s nálepkou desátého nasazeného. Od začátku roku už postoupil světovým žebříčkem o necelých 40 příček výše a po tomto turnaji to bude s jistotou ještě lepší. Letos zažívá rozhodně svou nejlepší prozatímní sezonu kariéry a zítra bude s největší pravděpodobností slavit vůbec své dosavadní nejvyšší postavení v žebříčku. Přes svou výšku 193cm preferuje právě oranžový povrch, na kterém se hraje i v Kitzbühelu. Před pár měsíci triumfoval hned na svém prvním letošním antukovém turnaji v Neapoli, ale jednalo se pouze o challenger. O týden později potvrdil svou formu už na okruhu ATP, když jeho cesta turnajem ve španělské Valencii skončila až ve finále, kde ho přemohl domácí Almagro.

Dobře si Starace vedl i na Open Seat v Barceloně, kde sice vypadl ve 3. kole, ale na raketě Rafaela Nadala. Svou formu prokazoval i v Římě, tam si poradil se dvěma velmi dobrými antukáři - Callerim a dokonce i s bývalou světovou jedničkou Juanem Carlosem Ferrerem. Následně sice vypadl s Rusem Davyděnkem, ale určitě byl se svým vystoupením spokojen. Stejně tak byl rozhodně spokojen se svým účinkováním v Portschachu, kde podlehl v osmifinále Hewittovi. Na Roland Garros se mu stal osudným los, nýbrž ve třetím kole potkal Rogera Federera. Následně si zahrál semifinále na challangeru v Luganu, ale od té doby končil vždy v úvodu turnajů. Dále se probojoval až nyní v Rakousku, když ve druhém kole vyřadil Floriana Mayera, dále krajana Seppiho a ve včerejším semifinále Calleriho.

Dnes mu tak zbývá stejně jako nedávno ve Valencii vyhrát už pouze jeden zápas k zisku prvního titulu na okruhu ATP. Ve Španělsku mu to nevyšlo, podaří se to dnes? Tuto otázku se jistě bude na kurtu snažit znegovat Juan Monaco. Ten je momentálně v žebříčku ATP o 14 pozic výše, a navíc už dokázal letos na okruhu ATP triumfovat a to dokonce dvakrát. Vyhrál na domácím mítinku v Buenos Aires a také poslední prověrku před French Open v rakouském Poertschachu. Mezi jeho další letošní úspěchy patří čtvrtfinále v Aucklandu, stejně se mu ještě vedlo v Costa Do Sauipe a Houstonu. V Paříži ho zastavil až v osmifinále krajan Caňas.

Od té doby žádný výrazný úspěch nezaznamenal, v lepším světle se předvedl až před týdnem ve Stuttgartu, ale na Nadala ve čtvrtfinále nestačil. Krátký už však nebyl ve čtvrtfinále probíhajícího podniku na jiného hráče z Top 10 - s Robredem si poradil ve třech setech. Toto vítězství včera potvrdil ve dvou setech s Fernandem Verdascem a opravdu zaslouženě postoupil do závěrečného souboje celého turnaje.

Myslím si, že se můžeme těšit na opravdu zajímavé utkání, oba hráči si jistě nic nedarují a moc dobře vědí, že podzvednout dnes nad hlavu trofej pro vítěze, může jen jeden z nich. Podle bookmakerů společnosti bwin je favoritem výborně hrající Monaco s kursem 1.25. Kurs na Itala má hodnotu 3.21.

Reklama