Hlavní obsah

Finále v Umagu: Dva veteráni

Jako by se propadli v čase. Tak si možná budou připadat diváci v Umagu, kteří dnes přijdou na finále zdejšího turnaje. Utkají se v něm totiž dva třicátníci, Carlos Moya a Rumun Pavel.

Článek

Na něco takového fanoušci opravdu nejsou zvyklí. Ve světovém tenisu se objevuje čím dál více nových tváří a mnoho z těch starších už jen vzpomíná na doby zašlé slávy. Turnaj v Chorvatsku byl navíc skvěle obsazen: nasazenou jedničkou byla světová trojka Djokovič, dvojkou hráč číslo čtyři Davyděnko a ze světové dvacítky se tu objevili i Ivan Ljubičič, Guillermo Caňas, David Ferrer a Carlos Moya. Všichni, kromě posledně zmiňovaného, jsou už ale ze hry venku. Moya v Umagu prokazuje, že stále patří mezi světovou špičku. Svůj poslední titul sice získal před rokem a půl v Buenos Aires, letos si už ale dvakrát zahrál ve finále; v Sydney nestačil na Jamese Blakea a v Acapulcu byl nad jeho síly Chela. Několikrát měl Moya smůlu na soupeře, v Hamburku například potrápil Rogera Federera a v semifinále s ním prohrál 4-6 6-4 6-2 a čtvrtfinálová prohra s Nadalem na French Open se určitě také nedá vnímat jako neúspěch. Před týdnem v Amersfoortu měl už Moya velmi přijatelný los, ve třetím kole ale prohrál s Eschauerem. V Umagu nečekal Moyu na úvod vůbec lehký soupeř. Švýcar Wawrinka těsně předtím ve Stuttgartu došel až do finále, kde s Nadalem vydržel na kurtu uhrát dva vyrovnané sety. Moya ho ale vyprovodil z kurtu 6-3 6-2. Ve druhém kole Španěla čekal krajan Pere Riba-Madrid, ani kvalifikant ale Moyovi nedělal potíže a zkušenější z obou tenistů zvítězil hladce 6-0 6-3. Poté ho čekal krajan David Ferrer, jemuž v posledních dvou soubojích podlehl. V Umagu ovšem zvítězil, znovu ve dvou setech, a bez ztráty sady se dostal až do finále, když včera porazil rozjetého Argentince Caňase nečekaně hladce 6-3 6-2.

Andrei Pavel měl cestu turnajem přeci jen jednodušší. Bývalý hráč číslo třináct světového žebříčku čeká na titul na okruhu ATP už od roku 2001, kdy v Montrealu triumfoval po finálovém vítězství nad Patrickem Rafterem. V posledních dvou sezonách se 33letému Rumunovi nevedlo a s výjimkou challengeru v Tunisu, kde se dostal do finále, o nějakých úspěších nemohl mluvit ani letos. V Umagu se to ale změnilo. V prvním kole tu ve dvou setech porazil domácího Ivana Ljubičiče a v souboji generací si poté poradil i s nadějným Robinem Haasem. Ve třetím kole ztratil první set s Italem Volandrim, kterého porazil 1-6 6-2 6-3 a v semifinále zastavil cestu kvalifikanta Troickiho, nad kterým zvítězil 6-3 6-3.

Dnes ho čeká soupeř, kterého velmi dobře zná. Na Moyu narazil Pavel poprvé už v roce 1996, kdy se na rumunské antuce radoval Španěl. O osm let později se znovu radoval Moya, až loni si vítězství připsal konečně Pavel, který na Australian Open dokázal zvítězit v pětisetové bitvě. Poté ho ale v Bukurešti, stejně jako před deseti lety, Moya znovu porazil, tentokrát ve dvou setech. Podobně hladce by měl probíhat i dnešní duel, tedy alespoň podle bookmakerů, kteří na Moyu vypsali nízký kurs 1.12. Myslíte si, že Pavel získá po šesti letech další titul? Pak si vsaďte na něj, kurs je 4.57.

Reklama