Hlavní obsah

Hernych vstoupí do turnaje ve Washingtonu

Tenisté, kteří preferují tvrdý povrch, se pomalu přesídlují na americký kontinent. Včera tu odstartoval podnik ve Washingtonu, jenž se řadí do skupiny letních amerických turnajů na hardu.

Článek

Úspěšně vstoupil na dvorce v hlavní metropoli USA Tomáš Zíb, který včera postoupil přes domácího Kima do druhého kola. Stejného cíle už dosáhl díky svému postavení v žebříčku Radek Štěpánek - jako 15. nasazený měl do druhého kola volnou vstupenku. Na opačné straně pavouka figuruje další Čech - Jiří Vaněk, ten vstoupí do turnaje zítra.

S ním by se teoreticky mohl v semifinále potkat Jan Hernych, který nastoupí na dvorcích ve Washingtonu dnes v pozdních hodinách našeho času. Jeho soupeřem bude Australan Nathan Healey, který do zápasu jistě nevstoupí v roli favorita i proto, že na okruhu ATP vydělal doposud méně než polovinu toho co český tenista.

Rodák z Prahy odstartoval svou profesionální tenisovou štaci v roce 1998, ale prozatím nemá z okruhu ATP žádnou trofej pro vítěze některého z podniků. Nejblíže jí byl v loňském roce na trávě Hertogenbosch, kde si zahrál finále, avšak na Maria Ančiče byl krátký. Letos se nejdále probojoval v úvodu roku v Las Vegas, kde prošel do čtvrtfinále.

Od té doby ale nehraje vůbec dobře a většinou končí hned v úvodu turnajů. Hernychova zápasová bilance totiž není zdaleka pozitivní, ba naopak - zvítězil pouze šestkrát a už čtrnáctkrát odcházel z dvorce se svěšenou hlavou. Díky tomu je v tuto chvíli až 121. hráčem světa a hodně těžko se letos už přiblíží svému prozatímnímu osobnímu maximu, kterým byla 60. příčka v červenci roku 2005.

O zlepšení se však momentálně ve Washingtonu jistě pokusí, jako první v cestě mu stojí blonďatý Healey. Ten na tom není jak letos, tak i celkově o moc lépe. Ani jednou si doposud nezahrál finále ve dvouhře podniku ATP, ale je to i proto, že se specializuje na čtyřhry. V těch posbíral už tři tituly a další tři finále, naposledy se do závěrečného utkání turnaje probojoval před 14 dny v Newportu po boku Rusa Kunitsyna.

Ve dvouhře letos odehrál na okruhu ATP pouhých pět zápasů, z nichž vyhrál dva. Ostatní duely sehrál v rámci challangerů, na kterých zaznamenal i úspěchy. Zvítězit dokázal v Burnie, mezi nejlepší čtyřkou byl v Salinas a o kolo dříve vypadl v Rijece. Sečteno a potrženo - v žebříčku ATP momentálně figuruje na 173. příčce.

Ve vzájemném zápase se tito hráči doposud nesetkali, jste-li názoru, že vedení 1:0 na zápasy se dnes ujme český tenista, poté si na něj vsaďte u bwin - kurs je 1.27. Věříte-li v opak, pak využijte kursu 3.09, který bookmakeři společnosti bwin vypsali na Australana.

Reklama