Hlavní obsah

Pavel narazí na turnajovou jedničku

Půjde-li vše podle plánů, pak dnešní hrací den v Sopotech zakončí duel Nikolaje Davyděnka s Andrejem Pavlem. Rus je v tuto chvíli čtvrtým hráčem světa, díky čemuž startuje na polském podniku jako nejvýše nasazený.

Článek

Andrej Pavel sehrál svůj první zápas na okruhu ATP už v roce 1990, z čehož je jasné, že zdaleka nepatří už mezi mladík, ba naopak. Ve svých 33 letech je na opačné straně barikády a jeho kariéra se tak pomalu blíží ke konci. V vrcholovém tenisovém kolotoči už tedy působí 17 let a za tuto dobu se střetl s Nikolajem Davyděnkem už čtyřikrát. První souboj v roce 2002 sice vyhrál, ale z následných tří už odcházel jako poražený. Naposledy se utkali v loňském roce ve finále rakouského podniku v Poertschachu, kde mu Rus v prvním setu dokonce uštědřil kanára.

Bylo to jedno z celkem deseti finále, ve kterých se za svou kariéru Pavel objevil. Z těchto závěrečných zápasů zvládl vítězně však pouze tři, poslední neúspěch si připsal před týdnem v Umagu, kde ho přemohl Carlos Moya. Přesto mohl být Pavel se svým účinkováním na chorvatském podniku spokojen i proto, že porazil takové hráče jako Volandriho nebo dokonce domácího Ljubičiče.

O navázání na tento úspěch se nyní pokusí v Sopotech. Los mu však nedopřál na úvod vůbec lehkého soupeře, kterým 26letý Rus Nikolaj Davyděnko. Ten má letos prozatím bilanci 32 vítězství a 20 porážek. Rodák z Ukrajiny reprezentující Rusko slavil ve své kariéře celkem 10 turnajových titulů, ale letos se prozatím nikde neprobojoval ani do finále. Nejvíce se mu dařilo na podnicích v Rotterdamu, Doha a Římě, kde skončil stejně jako na Roland Garros v semifinále.

Mezi nejlepší osmičku se sice dostal na Australian Open, ale tam nestačil v pětisetové bitvě na Němce Haase. Na Wimbledonu se probojoval mezi nejlepší šestnáctku, kde prohrál s Baghdatisem. Od té doby je v krizi, když na všech třech podnicích (Gstaad, Amersfoort a Umag) vypadl hned v úvodním kole.

Dnes má tak rozhodně co napravovat, ale jednoduché to jistě mít nebude, přesto je pasován do role jasného favorita s kursem 1.16. Pavel v Umagu jen dokázal, že ještě nepatří do starého železa a stále má i na nejlepší hráče světa. Dnes tak rozhodně není bez šance, u bwin si na něj vsadíte s kursem 4.01.

Reklama