Hlavní obsah

Šafářovou v San Diegu čeká domácí veteránka

Eurotip.cz

První turnaj od nedávného Fed Cupu čeká českou tenistku Lucii Šafářovou. Přítelkyně Tomáše Berdycha se dnes v San Diegu popere o postup do druhého kola s domácí Meilen Tuovou.

Článek

Svým prvním zápasem ve Fed Cupu jako by Šafářová chtěla dát zapomenout na loňský ročník. Před rokem se Češce poměrně vyvedla první část sezony, ovšem od semifinále na antuce v Palermu se v dalších měsících jen trápila. Také začátek letošního roku Šafářové vyšel: na Australian Open ji až ve čtvrtfinále vyřadila krajanka Vaidišová a na dalším turnaji v Paříži se přes Vaidišovou, Kuzněcovovou a Heninovou dostala dokonce až do finále. Na tvrdém povrchu poté vypadla dvakrát ve druhém kole, ovšem na antuce začala znovu zářit. Ve fedcupovém souboji se Slovenskem dokázala porazit Hantuchovou, na turnaji v Estorilu ji až v semifinále vyřadila nadějná Azarenková, v Berlíně skončila na raketě silné Safinové a na French Open nestačila až ve čtvrtém kole na vynikající Čakvetadzeovou. Po krátkém intermezzu na trávě se na antuku vrátila znovu ve Fed Cupu, kde hned na úvod rozmetala Španělku Llagosteraovou. Díky ní se Češky udržely po prvním dni ve hře o postup do Světové skupiny, druhý den ale Šafářová nezvládla souboj se zkušenou antukářkou Medinaovou.

San Diego je prvním turnajem, na němž se Šafářová od nečekaně hladké prohry objeví. Soupeřkou v prvním kole jí bude Američanka Meilen Tuová. Ta si první a zatím poslední úspěchp připsala už před více než šesti lety v novozélandském Aucklandu a nevypadá to, že by si to měla ve svých devětadvaceti letech zopakovat. Na okruhu WTA se totiž trápí, letos má na štědřeji dotovaných turnajích bilanci 16-16 a od antukového podniku na Amelia Island se jí navíc nedaří dostat přes druhé kolo. Nelze se tomu divit na antuce, to určitě není její nejsilnější povrch, Tuová se ale přes dvě soupeřky nedostala ani na trávě, kde se jí obvykle daří: v Birminghamu ji vyřadila Rakušanka Paszeková, v Hertogenboschi světová trojka Jankovičová a ve Wimbledonu další hráčka Top 10 Ivanovičová. Ani přechod na tvrdý povrch potom změnu nepřinesl; ve Fed Cupu nezvládla souboj s Ruskou Petrovovou a prohrála 2-3 a ve Stanfordu po výhře nad krajankou Shaughnessyovou nestačila ve druhém kole na Sybille Bammerovou.

Úspěch by neměla slavit ani dnes, alespoň podle bookmakerů, kteří za jasnou favoritku zápasu považují Šafářovou. Společnost bwin na ni vypsala nízký kurs 1.18. Myslíte si, že Tuová dokáže českou tenistku zaskočit? Potom si vsaďte na domácí outsiderku, kurs je 3.61.

Reklama