Hlavní obsah

Slavia vstupuje do evropských bojů

A je to tady. Pražská Slavia dnes odstartuje svůj šestý pokus o proniknutí do milionářské Ligy mistrů. V cestě za tímto cílem jí stojí dvě předkola. V tom prvním změří síly s mistrem slovenské Corgoň ligy, Žilinou.

Článek

Výhodu domácího prostředí v prvním zápase bude mít celek sídlící více na východ. Žilina si účast ve 2. předkole zajistila dvěma těsnými vítězstvími o gól s lucemburským Dudelange. Zajímavý byl především odvetný zápas, který se odehrál na Slovensku, v němž soupeř Slavie inkasoval dokonce čtyřikrát, přesto dokázal vstřelit o jednu branku více. Na žilinské poměry to však není nic zvláštního, nýbrž tento celek hraje vždy velmi ofenzivně. Tato taktika mu prozatím nese ovoce i v novém ročníku ligové soutěže, ve kterém si během tří kol připsal devět bodů se skóre 11:3.

Přesto kouč Žiliny Pavel Vrba nemá před zápasem se Slávií moc důvodů k radosti. Z kádru mu totiž vypadla tradiční stoperská dvojice. „Začátek sezony nám výsledkově vyšel, ale to, že se nám rozpadla stoperská dvojice před tak důležitým zápasem, je velký zásah do sestavy. Vomáčka s Hubočanem jsou sehraní, své kvality dokazovali celý minulý fotbalový rok,“ konstatoval lodivod slovenského mistra, který do obranné řady dnes pošle Pečalku a Szóráda. Právě defenzíva je podle Vrby v domácích dvojzápasech velmi důležitá. „Musíme hrát především zodpovědně dozadu. Pohárová matematika je jasná - nula v kolonce inkasovaných branek je vždy dobrá,“ míní trenér, jehož celek bude hnát kupředu vyprodaný nově zrekonstruovaný stadion.

Podporu v hledišti však budou mít jistě i Sešívaní, jejichž mužstvo prošlo před začátkem této sezony velkou přestavbou. Slavii ihned po konci loňského ročníku opustil její kapitána a syn kouče Jarolíma - Lukáš, který zamířil do italské Sieny. Z týmu odešel i Hrdlička, jenž podepsal novou smlouvu s Mladou Boleslaví. Ze známějších jmen dále slávistické řady opustili Jan Vorel, Aleš Urbánek, Matůš Kozáčik nebo Radek Dosoudil.

Na první pohled Slávii opustili velmi dobří hráči, ale ti byli rozhodně kvalitně nahrazeni. Slávistický dres totiž bude opět oblékat dlouhodobý reprezentant Vladimír Šmicer, který se jistě stane velkou oporou. Záložní řadu navíc posílil Volešák, jehož Slavia koupila ze Sparty. S ním by ve středu zálohy měl působit Francouz Mickael Tavares, z Interu Milán přišel další středopolař - Belaid. Brankářskou jedničkou se po odchodu dvou bývalých gólmanů stane nově příchozí Martin Vaniak. Na hrotu nastoupí po boku Vlčka další letní nákup - Zdeněk Šenkeřík. „V přestupním termínu se u nás objevilo plno nových tváří. To je dobře pro fanoušky, ale horší pro trenéra, protože se v podstatě tvoří nový tým a chvíli bude trvat, než si na sebe hráči zvyknou. Naopak kádr Žiliny je spolu již delší dobu, tým je velmi dobře organizovaný a hráči spolu sehraní,“ řekl na adresu soupeře Karel Jarolím.

Ten dnes bohužel nemůže počítat se Šventem, jenž měl blízko k přestupu do Derby County, ale v přípravném utkání s anglickým mužstvem si přetrhl křížový kolenní vaz. „I tak věřím, že budeme dobře připraveni, i když další výhodou soupeře je větší rozehranost, protože pro něj to bude již šestý mistrovský zápas,“ míní kouč Pražanů.

Bookmakeři společnosti bwin očekávají vyrovnaný souboj, ve kterém vidí mírného favorita v mužstvu hostí. Jste-li stejného názoru, poté si na Slavii vsaďte - kurs je 2.30. Myslíte si, že zápas skončí vítězstvím Slováků? Pak si vsaďte právě na ně s kursem 2.70. Jestliže vám není cizí riskování, pak se nabízí sázka na remízu s kursem 3.20.

Reklama