Hlavní obsah

V Jihlavě odstartují boje na českých zelených trávnících

Nový fotbalový ročník u nás dnes otevře souboj na Vysočině. V rámci druhé nejvyšší české soutěže přivítá domácí Jihlava jiného loňského kandidáta na postup mezi elitu - HFK Olomouc.

Foto: fcvysocina

Jedna z tribun jihlavského stadionu.

Článek

Jihlava vstupovala do loňského ročníku 2. ligy s jediným cílem - postoupit. Její výkony však na to nestačili a mužstvo z Vysočiny nakonec skončilo až na páté příčce s devítibodovou ztrátou na postoupivší Bohemians 1905. Klokani sice postoupili, přesto jejich název bez dodatku 1905 bude ve druhé nejvyšší české soutěži figurovat i letos. Tento název totiž před dvěma lety přijal Střížkov a i po postupu do profesionální soutěže si ho prozatím ponechal. Kromě Bohemians je ve 2. lize dalších pět nováčků, mezi nimi nechybí ani další tradiční český klub - Dukla Praha.

Zpět ale k Jihlavě, ta vstoupí do nového ročníku se stejným cílem jako do toho loňského. K tomu by ji měly pomoci i nové posily. Tou nejvýraznější by měl být útočník Pavel Simr, který před dvěma lety vystřílel mužstvu z Vysočiny postup a působit zde bude na hostování z Brna. „Jsem moc rád, že se vracím do známého prostředí a že se mé obnovené působení v Jihlavě podařilo dotáhnout. Udělám maximum pro to, abych svými výkony navázal na sezónu 2004/05 a týmu pomohl k vytouženému postupu do I. ligy,“ řekla posila Jihlavy. Společně s ním přišel z Brna Pavel Mezlík, což je stejně starý rovněž ofenzivní fotbalista. Po pěti letech naopak opouští Vysočinu kapitán Petr Vladyka, který se nedohodl na nové smlouvě.

Už bez něj tak bude dnes Jihlava čelit Holici Olomouc. Ta chce být letos stejně jako Jihlava opět nahoře. V minulém ročníku skončil tento klub třetí, když o postup přišli až v předposledním kole s Bohemians 1905. „Konečným umístněním jsme si sami nastavili laťku hodně vysoko. Udržet se v popředí soutěže nebude jednoduché,“ řekl trenér Leoš Kalvoda, v jehož kádru došlo k několika změnám. Největším oslabením by měl být odchod koncového hráče - Tomáše Kazára, který zamířil do prvoligového olomouckého celku - Sigmy.

„Přestupy patří k životu. Je jasné, že Tomášovy branky nám budou chybět. Jsou tady ale jiní hráči. Ti se musí snažit Kazárův příspěvek týmu nahradit,“ říká Kalvoda, z jehož kádru dále odešli Jaromír Matěj (Třince), Pavel Los (hostování Bystr), Pavel Mráček (hostování Znojmo, Angel Marcos da Silva (ukončena smlouva) a Jaroslav Schindler (Vyškov). V dresu HFK se však objeví i nové tváře z Určic, respektive Štěpánova přišli Vodák a Zmeškal.

Dnešní souboj má podle bookmakerů favorita v domácím mužstvu, na které experti bwin vypsali kurs 1.50. Myslíte si, že zápas skončí remízou? Jestliže ano, pak je kurs 3.50 na remízu nabízen právě pro vás. Vidíte-li naopak šance Olomouce optimisticky, poté využijte sázky na vítězství hostů s kursem 5.50.

Reklama