Hlavní obsah

Olomouc odstartuje v Českých Budějovicích

Letní pauza je pryč, dnes začíná nový ročník Gambrinus ligy. V jeho úvodu pošle trenér Českých Budějovic František Cipro na hřiště zbrusu nový tým, kterému se postaví olomoucká Sigma.

Článek

Jihočeský kádr prošel v létě opravdu velkou změnou. Mužstvo opustilo 11 hráčů a osm nových přišlo. Do kádru Budějovic se vrátil Martin Vozábal, kromě něho na jih Čech zamířili Pavel Kučera (Mladá Boleslav), Michal Šmíd (Slavia), Marek Jungr (Sparta Praha - hostování), Daniel Rehák, Tomas Radzinevičius (oba Liberec - hostování), Marek Plichta (Inter Bratislava), Jaroslav Hílek (Rimavská Sobota) a Karel Zelinka (Slavia - hostování). Mužstvo naopak opustili Ivo Táborský (Jablonec), Karel Poborský, Jiří Skála (oba konec kariéry), Jan Holenda, Ladislav Volešák (Sparta Praha - konec hostování), Zoltán Miski (Honvéd Budapešť - konec hostování), Ivan Dvořák, Jakub Bureš (konec smlouvy), Jan Gruber (Nitra), Jiří Kladrubský (Sparta Praha) a Lukáš Adam (Bohemians 1905).

„S letní přípravou jsem byl nadmíru spokojen. Absolvovali jsme velice kvalitní soustředění a odehráli zápasy s velice kvalitními soupeři. Ale jaká příprava skutečně byla, ukáže až liga samotná,“ řekl zkušený kouč František Cipro. „Ta obměna kádru u nás opravdu byla obrovská a ještě nějakou dobu na jeho sehrání bychom potřebovali,“ dodal trenér, jehož mužstvo se v přípravě střetlo s Austrií Vídeň, Dinamem Bukurešť, Duisburgem, Watfordem a Libercem. Do dnešnímu utkání vstoupí Jihočeši pravděpodobně s kompletním kádrem, nejistý je pouze start klíčového muže loňské sezony Jaroslava Černého.

Úvodním soupeřem Budějovic bude Olomouc. Ta v uplynulé sezoně Gambrinus ligy zachránila prvoligovou příslušnost až na poslední chvíli a i proto v letní pauze udělala několik změn. Tou nejvýraznější je rozhodně výměna na trenérském postu - Vlastimila Petrželu nahradil ambiciózní Martin Pulpit. Pro toho to je vůbec první prvoligová štace, v minulosti vedl například Sokolov, Parduice nebo Hradec Králové. Jeho předností je rozhodně elán a stoprocentní disciplína.

Hráčský kádr posílili Petr Drobisz a Darko Šuškavčevič (oba Slovácko), Daniel Mariano Bueno (El Atletico Sorocaba, Brazílie), Daniel Rossi Silva (Rio Claro, Brazílie), Dejan Jurkič (Örgryte, Švédsko) a Martin Čupr (Pafos, Kypr). Právě posledně jmenovaný by se měl stát velkou oporou mužstva, především co se zkušeností týče - v lize odehrál už 172 utkání. „Byla v tom i trocha štěstí. Pod současným trenérem Martinem Pulpitem jsem hrál jednu sezonu v Mladé Boleslavi a to bylo zřejmě rozhodující. Po návratu z Kypru jsem se trochu rozhlížel a dostal od něj nabídku přijet na zkoušku. A obstál jsem. Chtěl bych mu poděkovat, že mi dal šanci,“ řekl na otázku, co ho dostalo do Olomouce, levý obránce Sigmy.

Utkání nemá podle bookmakerů společnosti bwin žádného výrazného favorita. Na domácí si můžete vsadit s kursem rovných 2.00. Remízu si vsadíte za kurs 3.00 a na vítězství Hanáků najdete kurs3.60.

Reklama