Hlavní obsah

Celtic znovu zahájí sezonu proti Kilmarnocku

Vítězně vstoupili do nového ročníku skotské Premier League fotbalisté Glasgow Rangers. O to samé se dnes pokusí jejich největší rival, Celtic, který na svém stadionu přivítá tým Kilmarnocku.

Článek

Věrní fanoušci Celticu, kteří dnes dorazí na stadion, budou mít možná pocit, jako by se vrátili zpět v čase. Téměř přesně před rokem totiž jejich klub hrál první zápas v novém ročníku nejvyšší skotské soutěže proti stejnému soupeři. Celtic tehdy porazil Kilmarnock 4:1 a odstartoval tak šňůru 38 zápasů, kterou korunoval - jak jinak - titulem. Právě tým 'Killie' byl určitě oblíbeným protivníkem mužstva z Glasgowa. Celtic vyhrál všechna čtyři loňská vzájemná utkání a protáhl tak svou sérii úspěchů proti tomuto soupeři na neuvěřitelných šestnáct zápasů. Poslední bod uhrál Killmarnock proti nejdominantnějšímu mužstvu ligy na konci roku 2002 a od té doby "odevzdal" Celticu celkem 48 bodů. Celtic, který v pátek příliš nepotěšila zpráva, že ke třetímu předkolu Ligy mistrů zamíří do Moskvy, kde se utká se Spartakem, bude v této tradici chtít určitě pokračovat i dnes. S tímto úkolem mu nepomůže zraněný brankář Artur Boruc, kterého nahradí Mark Brown, na hřišti se neobjeví ani Shunsuke Nakamura a nováčci v týmu Scott McDonald a Steven Pressley, kteří si musí odkroutit trest.

Stejně jako loni málokoho překvapilo celkové prvenství Celticu, i Kilmarnock se umístil podle očekávání. Páté místo mu sice nestačilo na evropské poháry, ani se ale nemusel obávat sestupu. Úvod nové sezony je pro něj nejtěžší možný; těžko si lze představit horší začátek nového ročníku, než na stadionu Celticu. Hosté se toho ale nebojí, naopak to považují za výhodu. "Těšíme se, až se sezona rozběhne, a nemůže to být zajímavější, než hrát proti Celticu v prvním utkání," tvrdí velezkušený záložník Allan Johnston, bývalý hráč Rangers, Hearts a Middlesbrough. "Killmarnock nevyhrál v Celtic Parku od roku 1955 a neuspěl tam ani žádný z týmů, za něž jsem hrál, takže ani já tam nemám dobrou bilanci. Na Celtic ale dřív nebo později stejně narazíte a možná, že právě první zápas sezony je ta nejlepší příležitost," dodal Johnston. Ani jeho tým nenastoupí k úvodnímu duelu sezony kompletní: Španěl Fernandez se sice uzdravuje a dnes začne zápas na lavici náhradníků, obránce Murray je ale potrestaný, Danny Invincibile má potíže s třísly a otazník visí i nad dalším hráče z obrany Garrym Hayem.

Podle očekávání je jasným favoritem dnešního utkání Celtic, na který společnost bwin vypsala kurs 1.20. Myslíte si, že Killmarnock ukončí svůj dlouhý půst a ze Celtic Parku si odveze alespoň bod? Potom si vsaďte na neprohru hostů, kurs je 3.61. A pokud se nemůžete rozhodnout, počkejte si do úvodního hvizdu a potom teprve začněte sázet live!

Reklama