Hlavní obsah

Štěpánkovi se v Kanadě postaví do cesty Bjorkman

Už dlouhých pět let čeká na výhru nad Jonasem Bjorkmanem tenista Radek Štěpánek. Tři předešlé porážky může pomstít dnes na úvod turnaje v Montrealu, kde na sebe oba veteráni narazí.

Článek

Úplně poprvé zakusil Štěpánek hořkost porážky v utkání se Švédem už v roce 1999, kdy v Hong Kongu prohrál ve dvou setech. Bilanci vyrovnal o tři roky později, kdy v koncovce třetího setu lépe zvládl tie-break, od té doby se ale pokaždé radoval Bjorkman. V Dauhá před třemi lety Štěpánek zápas skrečoval za stavu 3-6 0-3, předloni v hale v Ho-Či Minově městě znovu uspěl Bjorkman a počtvrté se radoval loni ve Wimbledonu, kde vyhrál nesmírně vyrovnaný zápas 7-6 4-6 6-7 7-6 6-4. Tráva je Švédův nejsilnější povrch a právě na ní ve svých pětatřiceti letech dosahuje nejlepších výsledků. Loni se v Nottinghamu dostal do semifinále a ve Wimbledonu nestačil až v semifinále na nepřekonatelného Federera a letošní nevydařenou sezonu napravil znovu na zeleném povrchu: v Nottinghamu ho vyřadil v semifinále Arnaud Clement a ve Wimbledonu si připsal tři vítězství, než skončil na raketě Tomáše Berdycha.

Po krátkém intermezzu v polských Sopotách, kde skončil ve druhém kole, se nyní Bjorkman přesunul do Spojených států, kde zkusí štěstí na tvrdém povrchu. Ve Washingtonu v prvním kole sice narazí na soupeře, kterého už čtyřikrát překonal, Štěpánkova forma ale napovídá, že tentokrát to Švéd nebude mít vůbec jednoduché. Letošní sezonu se pro českého tenistu vyvíjela prachmizerně. S výjimkou exhibice v Kooyongu a vítězství nad Gonzalezem na French Open dlouho neměl být na co pyšný. To se ovšem změnilo před měsícem ve švýcarském Gstaadu. Štěpánem, který dokonce opustil první světovou stovku, se tu musel prokousat kvalifikací. V hlavní soutěži se ale přes několik těžkých soupeřů dostal až do semifinále, kde nestačil na Francouze Mathieua. První dobrý výsledek po delší době českého hráče nakopnul a na dalším turnaji v Los Angeles přes Bogdanoviče, Fishe, Fleishmana a Kiefera došel až do finále. V něm si poradil i s Jamesem Blakem a získal tak svůj druhý titul v kariéře. A ani poté ho forma neopustila. Ve Washingtonu sice vypadl už ve druhém kole, domácího Andyho Roddicka ale pořádně potrápil a jako jediný dokázal finalistovi turnaje sebrat set.

Lepší forma na straně Štěpánka je hlavním důvodem, proč ho bookmakeři i přes negativní bilanci považují za jasného favorita. Na českého tenistu si u bwin můžete vsadit v kursu 1.23. Myslíte si, že Bjorkmanovi nebude změna povrchů dělat problémy a Štěpánka znovu porazí? Potom si vsaďte na Švéda, kurs je 3.35.

Reklama